Σε υψηλό 2024 η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Άλμα έως και 5,8% στα 38,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα πραγματοποίησε η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αναφορές για κατάληψη του σταθμού διαμετακόμισης στη Σούτζα από ουκρανικά στρατεύματα.

Σε υψηλό 2024 η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της χρονιάς μετά τα δημοσιεύματα ότι ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν τον σταθμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου στη Σούτζα.

Η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σημείωσε άλμα έως και 5,8% στα 38,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό στις αρχές Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ανεπίσημο ρωσικό στρατιωτικό blog Rybar ανέφερε ότι ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν το σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου κοντά στη συνοριακή πόλη της Σούτζα στη Ρωσία. 

Η ρωσική Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

Οι traders βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανές διαταραχές σε αυτόν τον σημαντικό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη, καθώς οι μάχες εντείνονται στα σύνορα με την Ουκρανία. Οποιαδήποτε διακοπή στη ροή του φυσικού αερίου θα προκαλούσε πιθανότατα άνοδο των τιμών, επηρεάζοντας τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί ακόμα να ορθοποδήσει της από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο ουκρανικός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου δήλωσε ότι οι ροές για την Πέμπτη αναμένεται να κινηθούν εντός του κανονικού τους εύρους. Η Gazprom ανέφερε σε καθημερινή ενημέρωση νωρίτερα ότι οι ροές ήταν στα συνήθη επίπεδα την Τετάρτη.

Ο σταθμός στη Σούτζα είναι το μόνο εναπομείναν σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό που καταλήγει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αφού το άλλο σημαντικό σημείο εισόδου, η Σοκρανόβκα, τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάιο του 2022.

Δεν είναι σαφές εάν η Gazprom θα επιλέξει να συνεχίσει να στέλνει φυσικό αέριο μέσω του σταθμού στη Σούτζα, αν όντως έχει καταληφθεί από την Ουκρανία, σημειώνει το Bloomberg. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «ευρείας κλίμακας πρόκληση» στέλνοντας εκατοντάδες στρατεύματα στην περιοχή toy Κουρσκ.

Η Αυστρία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι εναπομείναντες εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφότου η Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες πριν από δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v