Οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ουκρανία - η Γερμανία και η Βρετανία - συνεργάζονται για τη σύναψη αμυντικού συμφώνου καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, γράφει το Politico.
Οι ανησυχίες ότι ενδεχομένως η Ουάσιγκτον θα περιορίσει δραστικά την υποστήριξη προς την Ουκρανία το επόμενο έτος έχουν αυξηθεί αφού ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τραμπ επέλεξε τον Τζέι Ντι Βανς ως μελλοντικό αντιπρόεδρό του. Ο Βανς , όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε αμερικανικές «λευκές επιταγές» προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής εισβολής.
Η Βρετανία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και αυτό θα συνεχιστεί υπό τη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών. Η διακυβέρνηση Κιρ Στάρμερ είναι πιο ζεστή στη σφυρηλάτηση βαθύτερης αμυντικής συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους, σε σύγκριση με τους Συντηρητικούς προκατόχους της, και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε με βήμα ταχύ στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τη Γερμανία.
Στο πλαίσιο της 48ωρης περιοδείας του στην Ευρώπη, με σταθμούς και σε Γαλλία, Πολωνία και Εσθονία, ο νέος Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι έκλεισε τη συμφωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο.
Η συμφωνία δεσμεύει και τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τον συντονισμό της αμυντικής βιομηχανίας και τις κοινές επιχειρήσεις τους, ενώ θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα στο μέλλον. «Αυτές οι επισκέψεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης στους τομείς διεθνών σχέσεων και άμυνας», δήλωσε ο Χίλι.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη βιομηχανία όπλων μας», είπε με τη σειρά του ο Πιστόριους. «Θέλουμε να συνεργαστούμε πιο στενά στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια όπλων και πυρομαχικών».
Αν και η συμφωνία δεν συνεπάγεται κάποια άμεση αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο στρατών και των υπουργείων Άμυνας, εντούτοις δεσμεύει αμφότερες τις πλευρές να ξεκινήσουν μια διαδικασία τυποποίησης των οπλικών συστημάτων και των πυρομαχικών τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαφορές στα όπλα που δωρήθηκαν στο Κίεβο ανέδειξαν τον βαθμό κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ως αποτέλεσμα, μεγάλοι παίκτες της γηραιάς ηπείρου έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν πιο στενά, ενώ η νέα βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να ενταχθεί απευθείας σε τέτοια προγράμματα.
Βρετανία και Γερμανία είναι οι δύο κορυφαίοι συνεισφέρουσες χώρες της Ευρώπης προς την Ουκρανία όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, δεσμεύοντας 74,9 και 66,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη.
Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της υπουργικής θητείας του, ο Χίλι είπε ότι με το νέο σύμφωνο «ξεκινά μια νέα, βαθιά αμυντική σχέση».
«Οι στόχοι που τέθηκαν στην κοινή δήλωση περιλαμβάνουν την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, την ενδυνάμωση της ευρωατλαντικής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινών επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων ασφάλειας, όπως στον κυβερνοχώρο, και την υποστήριξη της Ουκρανίας», ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.
Από καιρό ο Χίλι είχε δηλώσει στο Politico ότι προτεραιότητα μιας κυβέρνησης Εργατικών θα ήταν η διμερής αμυντική συμφωνία με τη Γερμανία - και επιπλέον ξεχωριστά σύμφωνα με Γαλλία και ΕΕ.