Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλώς μία ιστορική επίδοση… Στον τελικό των 100 μέτρων για το Γερμανικό Πρωτάθλημα Στίβου, στις 29 Ιουνίου στο Μπράουνσβαϊγκ, ο Όουεν Ανσάχ έγινε ο πρώτος Γερμανός που πέτυχε χρόνο κάτω από 10 δευτερόλεπτα, έστω και οριακά.
Η επίδοσή του ήταν 9,99 δευτερόλεπτα. Έτσι, ο 23χρονος σπρίντερ που αγωνίζεται με τη φανέλα του Αμβούργου, καταρρίπτει το ρεκόρ Γερμανίας του Γιούλιους Ρόις (10.01) που χρονολογείται από το 2016 ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ένα «εισιτήριο» της τελευταίας στιγμής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Μία λεπτομέρεια: Ο Όουεν Ανσάχ είναι μαύρος. Ο πατέρας του κατάγεται από την Γκάνα και ήρθε στη Γερμανία το 1988 «έχοντας μόνο μία τσάντα», όπως λέει ο ίδιος ο Όουεν. Έκανε οικογένεια στην πόλη του Μάνχαϊμ και γρήγορα έστρεψε τα παιδιά του στον στίβο, άλλωστε είχε ασχοληθεί και ο ίδιος παλαιότερα με τον αθλητισμό.
Δυστυχώς, η καταγωγή του Όουεν προκάλεσε πολυάριθμα ρατσιστικά σχόλια στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα από τότε που έγινε γνωστή η ξεχωριστή επίδοση του νεαρού πρωταθλητή. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται παρόμοια σχόλια.
«Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα»
Τώρα η πρωταθλήτρια του μήκους Μαλάικα Μιχάμπο καλεί τους Γερμανούς φιλάθλους να δείξουν αντανακλαστικά και να καταδικάσουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές στον (κλασικό) αθλητισμό.
«Είναι σημαντικό να μιλήσουμε ξεκάθαρα, υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στη Γερμανία» λέει η Μιχάμπο, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, απλώς όλο και περισσότεροι δεν διστάζουν πλέον να λένε αυτό που σκέπτονται. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά…».
Η Μαλάικα Μιχάμπο δεν είναι μία οποιαδήποτε αθλήτρια. Χρυσή Ολυμπιονίκης στο Τόκιο το 2021, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2019 και το 2022, πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά και «αθλήτρια της χρονιάς» στη Γερμανία έχει αναδειχθεί η 30χρονη σήμερα Μιχάμπο. Ενίοτε ασχολείται και με το σπριντ, αλλά και με το …τζούντο.
Διεκδικεί όμως και ακαδημαϊκές δάφνες, καθώς έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ για να συνεχίσει μέχρι σήμερα μεταπτυχιακές σπουδές. Η μητέρα της είναι Γερμανίδα, ενώ ο πατέρας της κατάγεται από τη Ζανζιβάρη.
«Σε μία ρατσιστική συμπεριφορά όλοι έχουν έναν ρόλο, είτε ως θύματα είτε ως θύτες είτε ως θεατές» τονίζει η Μαλάικα Μιχάμπο. «Πρέπει να δουλέψουμε στην κοινωνία μας, ώστε να μην υπάρχουν απλοί θεατές. Οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με ένα τέτοιο περιστατικό, θα πρέπει να δείχνει στον θύτη τα όριά του. Πρέπει να επιδείξουμε και πάλι περισσότερο θάρρος…».
Εισαγγελική παρέμβαση για ρατσιστικά σχόλια
Όμως και η Γερμανική Ομοσπονδία Στίβου δεν μένει απαθής. Σε συνεργασία με την Κεντρική Αρχή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ZIT) απευθύνεται στην εισαγγελία της Φρανκφούρτης, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες των ρατσιστικών επιθέσεων. Επιπλέον η ομοσπονδία δηλώνει ότι, εάν χρειαστεί, θα προσφύγει και η ίδια στα αρμόδια δικαστήρια.
«Είναι σημαντικό να μιλήσουμε ανοιχτά για τον ρατσισμό» επαναλαμβάνει η Μαλάικα Μιχάμπο. «Δεν το είχαμε κάνει αυτό για πολλά χρόνια και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες».
Όσο για τον ίδιο τον Όουεν Ανσάχ που δέχθηκε τα ρατσιστικά σχόλια, υποστηρίζει πως δεν τον αγγίζουν και ο ίδιος δεν δίνει σημασία, αλλά προτιμά να εστιάζει «στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν». Πρόκειται ασφαλώς για μία αξιέπαινη συμπεριφορά, επισημαίνει η Μαλάικα Μιχάμπο.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ο Όουεν κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει, καθώς παραμένει αισιόδοξος και δεν αφήνει να τον επηρεάζουν αυτές οι καταστάσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να έχουν συνέπειες. Ακόμα και ποινικές συνέπειες».
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE