Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πέμπτη παράταση για άλλους δώδεκα μήνες της εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ 22 ευρωπαϊκών και επτά ουκρανικών τηλεπικοινωνιακών φορέων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένοι σε διασυνοριακό επίπεδο.
Η Επιτροπή, από κοινού με την NCEC, την ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή, διευκόλυνε τη συμφωνία. Οι οικονομικά προσιτές κλήσεις επιτρέπουν σε όσους αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη να προσεγγίσουν την οικογένεια και τους φίλους τους στην Ουκρανία και αντιστρόφως. Αυτό κατέστη δυνατό από τους υπογράφοντες, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μειώσουν αμοιβαία τα ποσοστά τους για τη διασυνοριακή σύνδεση κλήσεων, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Τα τελευταία στοιχεία που παρασχέθηκαν από τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) δείχνουν ότι η συμφωνία ήταν αποτελεσματική όσον αφορά τη δυνατότητα των φορέων εκμετάλλευσης να παρέχουν οικονομικά προσιτές κλήσεις. Οι φορείς εκμετάλλευσης που έχουν υπογράψει την κοινή δήλωση επωφελούνται γενικά από αμοιβαία χαμηλότερους συντελεστές από εκείνους που δεν έχουν υπογράψει, γεγονός που σημαίνει με τη σειρά του ότι μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες χρεώσεις στους πελάτες τους.
Ο BEREC επισημαίνει επίσης ότι αμφότεροι οι φορείς του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ουκρανίας μετακυλίουν στους καταναλωτές τα οφέλη που προκύπτουν από αυτές τις χαμηλές τιμές. Οι φορείς εκμετάλλευσης του ΕΟΧ εξακολουθούν να προσφέρουν δωρεάν κάρτες SIM σε πρόσφυγες, δωρεάν διεθνείς κλήσεις προς την Ουκρανία και μηνιαία πακέτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη χώρα υποδοχής.
Εκτός από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, οι φορείς εκμετάλλευσης του ΕΟΧ παρέχουν έξυπνα τηλέφωνα, τράπεζες ηλεκτρικής ενέργειας και φορητούς υπολογιστές σε πρόσφυγες ή στηρίζουν φιλανθρωπικές οργανώσεις. Παρά τη μείωση της εισερχόμενης κίνησης, τις δυσκολίες στη διατήρηση της βάσης συνδρομητών, καθώς και την ανάγκη επένδυσης στην αποκατάσταση του δικτύου πέραν των άλλων αρνητικών συνεπειών του συνεχιζόμενου παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι φορείς εκμετάλλευσης μηΕΑ εξακολουθούν να προσφέρουν δωρεάν ή σημαντικά μειωμένες υπηρεσίες περιαγωγής που επικεντρώνονται στις ανάγκες των πελατών.
Η Κομισιόν ενθαρρύνει όλους τους φορείς εκμετάλλευσης να προσχωρήσουν στη συμφωνία. Ενημερωμένος κατάλογος των υπογραφόντων διατίθεται εδώ.
Επόμενα βήματα
Παράλληλα, η Ουκρανία κατέβαλε προσπάθειες για την πλήρη ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με τη νομοθεσία της ΕΕ, προκειμένου να ενσωματωθεί στον τομέα της περιαγωγής της ΕΕ. Το πρωτογενές δίκαιο υπεγράφη από τον Πρόεδρο Zelensky και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ουκρανίας στις 19 Ιουνίου 2024, ενώ το παράγωγο δίκαιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Αφού η Ουκρανία κοινοποιήσει την πλήρη ευθυγράμμισή της, η οποία αναμένεται κατά τους προσεχείς μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας. Με την επιφύλαξη θετικής αξιολόγησης που θα εγκριθεί από τα κράτη μέλη, καθώς και τελικής απόφασης της επιτροπής σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, η Ουκρανία θα ενταχθεί στην περιοχή περιαγωγής της ΕΕ, η οποία θα προσφέρει μια πιο σταθερή και μακροπρόθεσμη λύση για την περιαγωγή.
Ιστορικό
Οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών που εδρεύουν στην ΕΕ και στην Ουκρανία υπέγραψαν για πρώτη φορά την κοινή δήλωση σχετικά με τις συντονισμένες προσπάθειές τους για τη διασφάλιση και τη σταθεροποίηση οικονομικά προσιτής ή δωρεάν περιαγωγής και διεθνών κλήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας τον Απρίλιο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023, η επιτροπή σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής να προσχωρήσει η Ουκρανία στους κανόνες περιαγωγής της ΕΕ.
«Ο παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η διατήρηση της σύνδεσης μέσω οικονομικά προσιτών τηλεφωνικών κλήσεων έχει φέρει κάποια λύση. Χαιρετίζω πραγματικά την επέκταση της περιαγωγής και θα ήθελα να εκφράσω εκ νέου την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συνεχίσουν να το πράττουν», δήλωσε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.
«Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να διευκολύνουμε την οικονομικά προσιτή κινητή συνδεσιμότητα για τα άτομα που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και να ενθαρρύνουμε άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς να συμμετάσχουν. Αυτή η πέμπτη παράταση της συμφωνίας, με τη διευκόλυνση της Επιτροπής, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και επίδειξης ταχείας και αποτελεσματικής συνεργασίας σε περιόδους υψίστης ανάγκης. Προσβλέπουμε στην υποδοχή της Ουκρανίας στην περιοχή περιαγωγής της ΕΕ σε εύθετο χρόνο», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς