Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μολδαβία στην κοινή προμήθεια της ΕΕ για την υγεία

Βελτίωση της πρόσβασης και μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού για ιατρικά αντίμετρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Καλύτερη ετοιμότητα για σοβαρές διασυνοριακές νόσους, με τη σύναψη συμβάσεων πριν από την εκδήλωση σοβαρών επιδημικών εξάρσεων.

Η Μολδαβία στην κοινή προμήθεια της ΕΕ για την υγεία

Σήμερα, η Μολδαβία έγινε η38η χώρα που υπέγραψε τη συμφωνία κοινής προμήθειας στον τομέα της υγείας, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Κισινάου από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου. Η Μολδαβία είναι πλέον η6η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα που κατέστη μέρος της συμφωνίας.

Η συμφωνία κοινής προμήθειας είναι ένας νομικός και επιχειρησιακός μηχανισμός που επιτρέπει στις συμμετέχουσες χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε σοβαρή απειλή για την υγεία και να αγοράσουν από κοινού βασικές προμήθειες, όπως φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επέτρεψε στις συμμετέχουσες χώρες να αποκτήσουν μέσα ατομικής προστασίας, βελόνες και σύριγγες για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αναπνευστήρες και φάρμακα υπό ίσους όρους.

Η συμμετοχή στη συμφωνία κοινής προμήθειας επιτρέπει σε μια χώρα να επωφεληθεί από τη συνδυασμένη αγοραστική δύναμη των κρατών μελών της ΕΕ και των συμμετεχουσών χωρών, καθιστώντας δυνατή τη βελτίωση της πρόσβασης και τη μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού για ιατρικά αντίμετρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας μέσω της συγκέντρωσης των αναγκών και της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας.

Η συμφωνία κοινής προμήθειας βελτιώνει επίσης την ετοιμότητα των συμμετεχουσών χωρών για σοβαρές διασυνοριακές νόσους, με τη σύναψη συμβάσεων για βασικά ιατρικά αντίμετρα πριν από την εκδήλωση σοβαρών επιδημικών εξάρσεων.

Πιο πρόσφατα, η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας για την προμήθεια έως και 665,000 δόσεων εμβολίου ζωονοσογόνου γρίπης (γρίπη των πτηνών) από το Seqirus, με δυνατότητα επιλογής για επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις.

Η σύμβαση αυτή, που αποσκοπεί στην πρόληψη της γρίπης των πτηνών, διασφαλίζει ότι οι συμμετέχουσες χώρες έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, εάν χρειαστεί.

Η Επιτροπή — μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) — διαχειρίζεται τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας σε στενή συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες. Οι χώρες αυτές μπορούν στη συνέχεια να αγοράζουν τα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο της σύμβασης ανάλογα με τις ανάγκες, χρησιμοποιώντας τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.

«Κατά την τελευταία πενταετία, η συμφωνία κοινής προμήθειας έχει καταστεί κρίσιμο εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε βασικά ιατρικά προϊόντα σε περιόδους κρίσης. Ως εκ τούτου, εξουσιοδοτεί επίσης τις συμμετέχουσες χώρες να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

«Μέσω αυτού του μηχανισμού, η ΕΕ, ο ΕΟΧ και οι υποψήφιες χώρες αποδεικνύουν ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν συνεργαζόμαστε ως Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, διασφαλίζοντας ότι η υγεία σχεδόν 480 εκατομμυρίων πολιτών προστατεύεται όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χαίρομαι που η Μολδαβία υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία αυτή και προσχωρεί στις τάξεις μας. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη Μολδαβία ώστε να την εφαρμόσει και να επωφεληθεί από αυτήν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v