Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Ελληνες βλέπουν νίκη Ρωσίας, όχι σε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Ερευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων καταγράφει τον σκεπτικισμό στις τάξεις των Ευρωπαίων απέναντι στις εξελίξεις. Κάθετη άρνηση στην αποστολή στρατού.

Οι Ελληνες βλέπουν νίκη Ρωσίας, όχι σε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Ενώ η πλειονότητα των Ουκρανών πιστεύει ότι το Κίεβο θα επικρατήσει στον πόλεμο απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, οι Ευρωπαίοι είναι πιο δύσπιστοι, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη -λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον- χαρτογράφησε τη στάση απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία σε 14 χώρες της ΕΕ. 

Οπως σημειώνει το Politico, διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι τείνουν να πιστεύουν ότι η Ουκρανία δεν θα νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, με περίπου το ένα τρίτο έως τους μισούς ερωτηθέντες να πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σε μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων και έως και το 31% (Ελλάδα) να θεωρεί τη ρωσική νίκη ως πιθανότερη. Από τις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Εσθονία επικρατούσε η άποψη για νίκη της Ουκρανίας (38%).

Αντίθετα, η πλειονότητα των Ουκρανών (58%) παραμένει βέβαιη ότι τα στρατεύματά της μπορούν να κερδίσουν και ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των διεθνών συμμάχων τους. Μόνο το 1% των Ουκρανών πιστεύει ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο, ενώ το 30% θεωρεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης σημαντικές διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της άμυνας της Ουκρανίας και σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ «είναι απίθανο να βρουν εσωτερική υποστήριξη για την ανάπτυξη στρατευμάτων τους» στην Ουκρανία (τα αποτελέσματα κυμαίνονταν από 4% έως 22% υπέρ).

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι περισσότερες χώρες είναι αντίθετες στην αύξηση των συνεισφορών τους -με εξαίρεση την Πολωνία (όπου το 53% υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών), την Εσθονία (45%), τη Σουηδία (41%) και τη Γερμανία (40%).

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συμμετοχή στον πόλεμο με άλλους τρόπους -όπως η παροχή τεχνικής βοήθειας και η αύξηση της προσφοράς όπλων και πυρομαχικών.

Μόνο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία η πλειονότητα του πληθυσμού -63%, 54% και 53%, αντίστοιχα- πιστεύει ότι η αύξηση της προμήθειας πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία είναι «κακή ιδέα».

Οι Ευρωπαίοι είναι επίσης διχασμένοι σχετικά με τα οφέλη από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Οι πιο υποστηρικτικές χώρες είναι η Πορτογαλία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ οι πιο δύσπιστες είναι η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v