Πολύνεκρες συγκρούσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Πέρα από τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, την οποία παρουσίαζαν οι ισραηλινές δυνάμεις ως το έσχατο μεγάλο οχυρό της Χαμάς, οι μάχες έχουν αναζωπυρωθεί σε πολλούς άλλους τομείς που έχουν ήδη καταστραφεί στους 9 μήνες πολέμου.

Πολύνεκρες συγκρούσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Με αμείωτη ένταση σ’ όλο τον παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας συνεχίζεται ο πόλεμος του Ισραήλ, με φόντο την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί στον Λίβανο.

Πέρα από τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, την οποία παρουσίαζαν οι ισραηλινές δυνάμεις ως το έσχατο μεγάλο οχυρό της Χαμάς, οι μάχες έχουν αναζωπυρωθεί σε πολλούς άλλους τομείς, ειδικά στον βορρά, εδώ και εβδομάδες.

Από την Πέμπτη διεξάγονται επιχειρήσεις στη Σουτζάια, ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εξάλειψε «δεκάδες» Παλαιστίνιους μαχητές σε 48 ώρες, κάνοντας λόγο για μάχες σχεδόν σώμα με σώμα με «τρομοκράτες». Αναγνώρισε πως υπέστη δυο απώλειες και έκανε λόγο για άλλους δυο τραυματισμούς.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ επιβεβαίωσαν ότι εμπλέκονται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στη Σουτζάια.

Από την πλευρά τους, η παλαιστινιακή πολιτική προστασία και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρθηκαν σε «πολυάριθμους νεκρούς» και φυγή «δεκάδων χιλιάδων αμάχων» από προχθές Παρασκευή. Προηγήθηκε διαταγή του ισραηλινού στρατού οι άμαχοι να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τον τομέα.

«Στους δρόμους, ο κόσμος πανικοβάλλεται, είναι τρομοκρατημένος, Οι πάντες εγκαταλείπουν τη Σουτζάια», είπε η Σάμα Χάτζατζ, 42 ετών. «Δεν ξέρουμε γιατί (οι ισραηλινές δυνάμεις) μπήκαν στη Σουτζάια, αφού είχαν ήδη καταστρέψει τα σπίτια».

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και πυρά στον τομέα αυτόν.

Επίσης στην πόλη της Γάζας, η παλαιστινιακή πολιτική προστασία ανέφερε πως μέλη της έβγαλαν τέσσερις νεκρούς και έξι τραυματίες από τα συντρίμμια κτιρίου που βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, κάτοικοι απομάκρυναν συντρίμμια στον καταυλισμό Μαγάζι, έπειτα από νυχτερινό βομβαρδισμό σε σπίτι που έπληξε επίσης ιατρικό κέντρο.

«Το φαρμακείο, το οφθαλμολογικό τμήμα και το τμήμα επειγόντων περιστατικών καταστράφηκαν εντελώς», είπε ο Τάρεκ Καντίλ, διευθυντής του κέντρου.

Νοτιότερα, βρέθηκαν πέντε πτώματα έπειτα από βομβαρδισμό σε σκηνές εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, σύμφωνα με γιατρούς.

Ο ισραηλινός στρατός, που συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε πως σκότωσε «πολλούς τρομοκράτες» εκεί.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των εκτοπισμένων στον καταυλισμό Σάκους, σε δυτικό τομέα της Ράφας.

Τουλάχιστον 37.877 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι και 86.969 οι τραυματίες από την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ο πόλεμος προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή στον μικρό, πυκνοκατοικημένο θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, υπό ισραηλινή πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου. Το νερό και τα τρόφιμα δεν επαρκούν και οι υπηρεσίες υγείας έχουν γονατίσει.

Τα 32 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας υπέστησαν επανειλημμένα ζημιές και τα 20 είναι εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Λουίζ Γουότεριτζ, στέλεχος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις συνθήκες ζωής στον θύλακο, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει και να διανέμεται με το σταγονόμετρο.

Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο, όπως κάθε εβδομάδα το τελευταίο διάστημα, για να απαιτήσουν τη σύναψη συμφωνίας ώστε να επιστρέψουν οι όμηροι και για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της Χαμάς με έδρα τη Βηρυτό, δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να απελευθερωθούν όμηροι δεν σημείωσαν καμιά πρόοδο.

Είπε ακόμη ότι το ισλαμιστικό κίνημα έλαβε την 24η Ιουνίου την πιο πρόσφατη αμερικανική εκδοχή της πρότασης συμφωνίας, προσθέτοντας πως δεν συνεισέφερε «τίποτε νέο».

Σχέδιο που παρουσιάστηκε στα τέλη Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ισραηλινή πρόταση κατ’ αυτόν, παραμένει ως τώρα νεκρό γράμμα, καθώς τα μέρη παραμένουν αμετακίνητα και αδιάλλακτα στις θέσεις τους.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατρανώνει πως ο πόλεμος –ο οποίος διανύει πλέον τη 268η ημέρα του– θα συνεχιστεί ως την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων· το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, από την άλλη, απαιτεί να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας προτού γίνει ανταλλαγή ομήρων-φυλακισμένων.

Η ανησυχία πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στον Λίβανο κλιμακώθηκε περαιτέρω τελευταία, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση και η λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσουν απειλές.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου, οι δυο πλευρές επιδίδονται σε πρακτικά καθημερινές εχθροπραξίες στα σύνορα, με εκατοντάδες νεκρούς στη λιβανική πλευρά, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και δεκάδες αμάχους, ενώ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της μεθορίου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δυο πλευρές των συνόρων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v