Ρωσία: 10.000 μετανάστες που έλαβαν ιθαγένεια στο μέτωπο της Ουκρανίας

Εχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι ασκεί πιέσεις στους πολίτες χωρών της κεντρικής Ασίας που ζουν στην ρωσική επικράτεια να καταταγούν στον ρωσικό στρατό. Πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν προειδοποιήσει τους υπηκόους τους.

Ρωσία: 10.000 μετανάστες που έλαβαν ιθαγένεια στο μέτωπο της Ουκρανίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι 10.000 ξένοι υπήκοοι που έλαβαν την ρωσική ιθαγένεια στάλθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας και παραδέχθηκε ότι άλλοι προτίμησαν να φύγουν από το ρωσικό έδαφος για τον φόβο της επιστράτευσης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι ασκεί πιέσεις στους πολίτες χωρών της κεντρικής Ασίας που ζουν στην ρωσική επικράτεια να καταταγούν στον ρωσικό στρατό και πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν προειδοποιήσει τους υπηκόους τους για τον κίνδυνο αυτόν.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκινε, επικεφαλής της επιτροπής έρευνας της Ρωσίας, ενός ισχυρού ερευνητικού οργάνου, τόνισε ότι οι ρωσικές αρχές αναζητούν τα άτομα που έχουν λάβει την ρωσική ιθαγένεια και δεν έχουν καταγραφεί από τον στρατό, όπως όφειλαν να έχουν κάνει.

«Εχουμε εντοπίσει περί τα 30.000 άτομα που έχουν λάβει την ρωσική ιθαγένεια αλλά δεν ήθελαν να καταγραφούν για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Τους βάλαμε στον κατάλογο», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφερόμενος στην βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους υποψήφιους για επιστράτευση.

«Μέχρι σήμερα, περί τους 10.000 έχουν σταλεί στην ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε αναφερόμενος στην ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από χώρες της κεντρικής Ασίας, εργάζονται στην Ρωσία για να ζήσουν τις οικογένειές τους που έχουν παραμείνει στην χώρα.

Αντιμέτωπη με ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξαιτίας της δημογραφικής κρίσης εδώ και δεκαετίες, η Ρωσία έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην ρωσική ιθαγένεια για να προσελκύσει μετανάστες.

Ομως, η κτήση της ρωσικής ιθαγένειας επιβάλλει στους άνδρες την υποχρέωση καταγραφής από τον στρατό και στράτευσής τους αν κληθούν.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκινε παραδέχθηκε ότι ορισμένοι τέτοιοι μετανάστες έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να φεύγουν, λόγω της αύξησης των ελέγχων, χωρίς να δώσει αριθμητικά στοιχεία.

Εξάλλου έχουν αυξηθεί οι επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας σε χώρους εργασίας και σε εστίες μεταναστών μετά την επίθεση κατά του Crocus City Hall τον Μάρτιο, με περισσότερους των 140 νεκρούς, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι δράστες της επίθεσης ήταν υπήκοοι του Τατζικιστάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v