Η γερμανική μεσαία τάξη βουλιάζει στην υπερχρέωση

Εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες διευθέτησης χρεών βλέπουν «νοικοκυραίους» να προσέρχονται μαζικά, αδυνατώντας να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Τα απόνερα πανδημίας, πληθωρισμού.

Η γερμανική μεσαία τάξη βουλιάζει στην υπερχρέωση

Όλο και περισσότεροι Γερμανοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, καθώς οι κραδασμοί των τελευταίων ετών πλήττουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η απόσυρση μέτρων κρατικής στήριξης και η σταθερή διάβρωση της αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια αφήνουν έναν αυξανόμενο αριθμό νοικοκυριών επιβαρυμένο, επισημαίνει το Bloomberg.

Η κλίμακα του προβλήματος σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια μόνο τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα ή όσοι διαβιούν με επιδόματα: Οργανισμοί που παρέχουν βοήθεια αναφέρουν αυξημένη ζήτηση από αυτούς που συνήθως θεωρούνται μεσαία τάξη.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλήττονται από το βάρος των χρεών. Προηγουμένως δεν ήταν ή σπάνια ήταν μέρος της πελατείας κέντρων παροχής συμβουλών. Πρόκειται για άτομα με εξασφαλισμένη δουλειά, αυτοαπασχολούμενοι ή ακόμα και άτομα που έχουν το δικό τους σπίτι», δήλωσε ο Roman Schlag, σύμβουλος χρέους στο Άαχεν και εκπρόσωπος μιας εθνικής ένωσης παρόχων τέτοιων υπηρεσιών.

Οι ρίζες της κρίσης βρίσκονται στην πανδημία και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρώτη ανέτρεψε τα οικονομικά πολλών εργαζομένων, ενώ η δεύτερη μετέτρεψε τη Γερμανία από αναπτυξιακή μηχανή της Ευρώπης σε «ασθενή», καθώς έχασε το φθηνό ρωσικό αέριο.

Ενώ η ύφεση έχει αποφευχθεί, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί οριακά το 2024, καθώς τα εισοδήματα των καταναλωτών συνεχίζουν να ροκανίζονται από τις ανατιμήσεις στα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης. Η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην ανάληψη χρέους, εν τω μεταξύ, περιορίζει τα περιθώρια για βοήθεια από τον προϋπολογισμό.

Περίπου 5,65 εκατομμύρια άνθρωποι ταξινομήθηκαν ως υπερχρεωμένοι πέρυσι, σύμφωνα με την Creditreform. 

Μια έρευνα Απριλίου-Μαΐου σε περισσότερες από 600 εταιρείες παροχής συμβουλών για χρέη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε επίσης ότι περισσότερες από τις μισές παρατηρούν αυξημένη ζήτηση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αφερεγγυότητες αυξήθηκαν κατά 12%.

Στη γειτονική Αυστρία, ο σύλλογος συμβούλων χρέους είπε ότι πελατεία αυξήθηκε κατά 17% πέρυσι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. 

Η επιδείνωση της κατάστασης, ειδικά για τους νεότερους καταναλωτές, οφείλεται και στον πολλαπλασιασμό των επιλογών «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», το σύστημα δηλαδή που επιτρέπει στους χρήστες να καλύπτουν τις ηλεκτρονικές αγορές με δόσεις. 

Αλλά για αμέτρητους άλλους που χρειάζονται συμβουλές, τα προβλήματα δημιουργούνται εδώ και χρόνια.

Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι που έχασαν τα εισοδήματά τους όταν χτύπησε η Covid πρέπει τώρα να επιστρέψουν μέρος της κρατικής βοήθειας που χορηγήθηκε εκείνη την εποχή. Και ορισμένοι από αυτούς που είχαν θέσεις πλήρους απασχόλησης είδαν τις δουλειές τους να προστατεύονται αλλά οι ώρες απασχόλησης μειώθηκαν, περιορίζοντας τις αμοιβές έως και 40%.

Η επακόλουθη άνοδος του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη αντισταθμιστεί πλήρως από τις αυξήσεις των μισθών.

Παρόμοια δυναμική επικρατεί στον εταιρικό τομέα, όπου οι πτωχεύσεις σημείωσαν ρεκόρ τον Απρίλιο σε αυτό που θεωρείται ως catchup αποτέλεσμα, αφού τα φτηνά κρατικά δάνεια βοήθησαν τις εταιρείες να ξεπεράσουν την πανδημία.

«Αυτή η βοήθεια πρέπει τώρα να επιστραφεί σε ένα επίμονα δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε ο Steffen Mueller, οικονομολόγος στο Halle Institute for Economic Research. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό επιβαρύνει υπερβολικά πολλές πιο αδύναμες εταιρείες». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v