Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται συμπληρωματικό προϋπολογισμό για φέτος με πρόσθετο δανεισμό έως και 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.
Οι διαπραγματεύσεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού βρίσκονται σε εξέλιξη και η τελική απόφαση για το αναθεωρημένο οικονομικό σχέδιο του 2024 -το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει πάγωμα δαπανών- δεν έχει ληφθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ενδεχομένως θα αποδεχτεί περισσότερο ομοσπονδιακό χρέος χωρίς να παραβιάσει τους συνταγματικούς κανόνες δανεισμού, που παρέχουν κάποιο περιθώριο ελιγμών σε περιόδους οικονομικής ισχνότητας.
Το νέο καθαρό χρέος προβλεπόταν σε περίπου 40 δισ. ευρώ φέτος, έναντι περίπου 70 δισ. ευρώ το 2023, ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να μείνει στάσιμη μετά τη συρρίκνωση του 2023.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων και είναι έτοιμη να δράσει ανά πάσα στιγμή, εφόσον χρειαστεί. Το ενδεχόμενο ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού ανέφερε πρώτη η εφημερίδα Bild.
Ο δυσκίνητος τρικομματικός συνασπισμός υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, τον οποίο προσδοκά να υπογράψει το υπουργικό συμβούλιο της 3ης Ιουλίου.
Τα κυβερνώντα κόμματα -οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Λίντνερ- πιέζονται να δείξουν ότι μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν, μετά και την κατακρήμνισή τους στις ευρωεκλογές της προηγούμενης Κυριακής.
Ο Λίντνερ επέμεινε να σφίξουν τα ζωνάρια όλοι οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο, εκτός από τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, αγνοώντας τις εκκλήσεις εταίρων στον συνασπισμό, βιομηχάνων και οικονομολόγων να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία.
Δημοσκόπηση για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη έδειξε ότι η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση έχει χτυπήσει επίπεδα-ρεκόρ. Μεταξύ 1.334 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου, το 71% δήλωσε μη ικανοποιημένο από την απόδοση του συνασπισμού, έναντι 63% τον Μάιο.
Ταυτόχρονα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2025. Μόνο το 30% αναμένει ότι ο συνασπισμός θα διαλυθεί νωρίτερα.
Με βάση και τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις φορολογικών εσόδων που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, τα προβλεπόμενα ομοσπονδιακά έσοδα το 2024 θα είναι 5,6 δισ. ευρώ λιγότερα απ' ό,τι αναμενόταν. Κατά την πενταετία έως το 2028, τα έσοδα θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 8 δισ. ευρώ χαμηλότερα.