Στάση απεργιών στη Βρετανία πριν από τις κάλπες

Η ανάπαυλα μπορεί να αποδειχθεί σύντομη, καθώς ειδικευόμενοι γιατροί σχεδιάζουν να βγουν ξανά στους δρόμους λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες. Τα συνδικάτα πιέζουν για αυξήσεις μισθών μετά το άλμα του πληθωρισμού.

Στάση απεργιών στη Βρετανία πριν από τις κάλπες

Οι απεργίες των εργαζομένων στη Βρετανία υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο διετίας, πριν από τις εκλογές στις 4 Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση των Εργατικών επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Ο αριθμός των ημερών που χάθηκαν από τις απεργίες μειώθηκε στις 17.000 τον Απρίλιο, ο χαμηλότερος από τον Φεβρουάριο του 2022 και απότομα κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στην κορύφωση της διαμάχης όταν ο πληθωρισμός έφτασε σε διψήφια επίπεδα.

Η ανάπαυλα μπορεί να είναι βραχύβια, με τους ειδικευόμενους γιατρούς να σχεδιάζουν να κατέβουν στους δρόμους ξανά παραμονές εκλογών και τα συνδικάτα να προειδοποιούν για περισσότερες κινητοποιήσεις ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις κάλπες, μεταδίδει το Bloomberg.

Το Εργατικό Κόμμα — το οποίο παραδοσιακά είχε στενούς δεσμούς με τα συνδικάτα — είναι περίπου 20 μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις. Το TUC, η βρετανική «ΓΣΕΕ» προειδοποίησε τον ηγέτη των Εργατικών Κερ Στάρμερ ότι μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων εάν δεν αντιμετωπίσει τους χαμηλούς μισθούς.

Σχεδόν 2,7 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάθηκαν λόγω των απεργιών πέρυσι, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση προσπάθησε να κλείσει συμφωνίες με συνδικάτα. Στην κορύφωση της διαμάχης τον Δεκέμβριο του 2022, χάθηκαν περισσότερες από 800.000 ημέρες σε έναν μόνο μήνα.

Ενώ υπάρχουν κάποιες συμφωνίες για μισθολογικές αυξήσεις από ορισμένα συνδικάτα, οι ειδικευόμενοι γιατροί σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απεργία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε ότι οι απεργίες δημιουργούν πρόβλημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει μεγάλες λίστες αναμονής ασθενών, με τον Στάρμερ δεσμεύεται να επιλύσει τις μεγάλες και επίμονες διαφορές μισθών μεταξύ γιατρών και ειδικευόμενων.

Η κυβέρνηση Σούνακ αρνήθηκε να συμφωνήσει με τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου στη Βρετανία, ο οποίος απαιτεί αύξηση μισθών 35% για τους ειδικευόμενους γιατρούς μετά από μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους από το 2010.

Σχεδιάζουν να απεργήσουν για πέντε ημέρες ξεκινώντας από τις 27 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v