Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Αποτοξινώθηκε από το δολάριο η ρωσική οικονομία

Οι συναλλαγές με την Ασία εκτινάσσονται, ενώ το 40% του εξωτερικού εμπορίου γίνεται πλέον σε ρούβλια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Οι στόχοι οικονομικής πολιτικής για «πιο ισχυρή Ρωσία».

Πούτιν: Αποτοξινώθηκε από το δολάριο η ρωσική οικονομία

Μείωση εισαγωγών, σημαντική ενίσχυση της χρήσης μη δυτικών νομισμάτων στις εμπορικές συμφωνίες και ισχυρή επέκταση των εγχώριων χρηματοοικονομικών αγορών ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Όπως τόνισε, το εμπόριο με την Ασία εκτινάσσεται στα ύψη και σχεδόν το 40% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου γίνεται πλέον σε ρούβλια, ενώ το μερίδιο σε δολάρια, ευρώ και άλλα δυτικά νομίσματα μειώθηκε.

Ο Πούτιν, μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει το μερίδιο των εμπορικών συμφωνιών που θα διεκπεραιώνονται στα νομίσματα των χωρών BRICS - της ομάδας οικονομιών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

«Πέρυσι, το μερίδιο πληρωμών για ρωσικές εξαγωγές σε "τοξικά" νομίσματα μη φιλικών κρατών μειώθηκε στο μισό, ενώ το μερίδιο του ρουβλίου στις συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών αυξάνεται - πλησιάζει το 40% σήμερα», είπε ο Πούτιν.

«Θα αυξήσουμε τη χρήση εθνικών νομισμάτων σε διακανονισμούς εξωτερικού εμπορίου και θα βελτιώσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τέτοιων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μέσω των BRICS».

Η Μόσχα χαρακτηρίζει τακτικά ως «μη φιλικές» τις χώρες, κυρίως της Δύσης, που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην οικονομία της εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές δημιουργώντας ανταγωνιστική παραγωγή και ενισχύοντας τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού κατά 60% έως το 2030, επισήμανε ο Πούτιν.

Συμπλήρωσε ότι η αξία του ρωσικού χρηματιστηρίου θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να ανέλθει στα δύο τρίτα του ρωσικού ΑΕΠ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v