Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου συνεχίζει τον πόλεμο για δικούς του πολιτικούς λόγους

Πιθανώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κωλυσιεργεί σκοπίμως στη Γάζα, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη στο Time. Ενδοκυβερνητική πολυφωνία για το σχέδιο εκεχειρίας.

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου συνεχίζει τον πόλεμο για δικούς του πολιτικούς λόγους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε πως ο Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να κωλυσιεργεί σχετικά με το τέλος του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με μια συνέντευξη στο περιοδικό Time που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η συνέντευξη δόθηκε στις 28 Μαΐου, λίγες μέρες προτού ο Μπάιντεν αναπτύξει την τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν είπε: «Υπάρχει κάθε λόγος οι άνθρωποι να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα».

Εξάλλου, σε νεότερες δηλώσεις εκπροσώπου του Λευκού Οίκου επισημαίνεται η πεποίθηση του Τζο Μπάιντεν ότι η τελευταία πρόταση για ειρήνη που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συμφωνία με το Ισραήλ αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι και να παύσουν οι εχθροπραξίες.

Η Χαμάς δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ισραηλινή πρόταση, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Νετανιάχου ώστε η πρόταση να προχωρήσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που προέτρεπε για τερματισμό του πολέμου που διαρκεί ήδη οκτώ μήνες, είπε επίσης στο Time πως «είναι αβέβαιο» αν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου κάνει τα πάντα για την επιστροφή των ομήρων»

Με εξαίρεση την πρώτη παραπάνω... μπηχτή, εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φείδεται ευμενών σχολίων για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη συνέντευξη στο Time.

Ο Νετανιάχου, λέει, βρίσκεται υπό «τεράστια πίεση» για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους: «Οι Ισραηλινοί θέλουν απεγνωσμένα κατάπαυση του πυρός για να φέρουν τους ομήρους στην πατρίδα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο Νετανιάχου είναι «έτοιμος να κάνει τα πάντα για να πάρει πίσω τους ομήρους».

Επέμεινε επίσης ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την απουσία συμφωνίας μέχρι σήμερα: «Η Χαμάς θα μπορούσε να το τελειώσει αύριο».

Φαίνεται επίσης να υπερασπίζεται τον Νετανιάχου όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει να επικριθεί επειδή απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν ξέρω πώς κάποιος έχει αυτή την ευθύνη. Ήταν ο ηγέτης της χώρας, σωστά. Αλλά δεν ήταν ο μόνος που δεν το ψυλλιάστηκε», λέει ο πρόεδρος.

«H μεγάλη μου διαφωνία με τον Νετανιάχου...»

«Η μεγάλη μου διαφωνία με τον Νετανιάχου είναι τι θα συμβεί μετά. Επιστρέφουν οι ισραηλινές δυνάμεις; Μίλησα με τους Αιγύπτιους… τους Σαουδάραβες… τους Ιορδανούς… τα Εμιράτα. Η απάντηση είναι, αν συμβεί αυτό, δεν πρόκειται να λειτουργήσει», είπε, υποδεικνύοντας ότι τα αραβικά κράτη δεν θα είναι πρόθυμα να βοηθήσουν στη μεταπολεμική σταθεροποίηση της Γάζας εάν το Ισραήλ παραμείνει στη Λωρίδα.

«Υπάρχει σαφής πορεία για μια μετάβαση όπου τα αραβικά κράτη θα παρέχουν ασφάλεια και ανοικοδόμηση στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πιο μακροπρόθεσμη δέσμευση για δρομολόγηση λύσης δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο πλαίσιο που έχει απορρίψει ο Νετανιάχου.

«Πρέπει να υπάρξει μια μετάβαση σε λύση δύο κρατών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφωνία μου με τον "Μπίμπι"», είπε.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στη μεταπολεμική σταθεροποίηση της Γάζας.

Το Ισραήλ, επισήμανε, κάνει τα ίδια λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οδηγώντας σε ατέρμονους πολέμους.

Ισραήλ: Εσωτερικά πυρά από δύο κατευθύνσεις 

Ο δεξιός συνασπισμός του Ισραήλ συγκρούστηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με αφορμή το σχέδιο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς, με τον υπερεθνικιστή υπουργό Οικονομικών Β. Σμότριχ να απειλεί να εκδιώξει τον Μπ. Νετανιάχου «με όλη τη δύναμη και την επιθετικότητα», εάν ο πρωθυπουργός το αποδεχτεί.

Ο Σμότριχ, ο οποίος ηγείται μιας από τις δύο ακροδεξιές ομάδες στον πεντακομματικό συνασπισμό του Νετανιάχου, είπε ότι η πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή είναι «επικίνδυνη» και «μη δεσμευτική για την ισραηλινή κυβέρνηση».

«Εάν, Θεός φυλάξοι, η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει αυτή την προσφορά παράδοσης, δεν θα είμαστε μέρος της και θα εργαστούμε για να αντικαταστήσουμε την αποτυχημένη ηγεσία με μια νέα», δήλωσε ο Σμότριχ έξω από την Κνεσέτ.

Ηταν η τελευταία εκδήλωση οργής από τους ακροδεξιούς συμμάχους του Νετανιάχου για μια πιθανή συμφωνία και ήρθε αφού ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι του απέκρυψε λεπτομέρειες και απείλησε επίσης να διαλύσει την κυβέρνηση.

«Μιλάμε για ένα προσχέδιο μιας απερίσκεπτης συμφωνίας, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ -με μια προσπάθεια να εξωραϊστεί αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπεν-Γκβιρ.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν η Χαμάς ηττηθεί και οι όμηροι που κρατά στη Γάζα απελευθερωθούν. Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας πιέσεις και από μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού του που τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας, δεν την απορρίπτει εντελώς.

Ο Γιτζάκ Γκολντνόπφ, ηγέτης του United Torah Judaism, μιας από τις δύο υπερορθόδοξες ομάδες στον συνασπισμό του Νετανιάχου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κόμμα του «θα υποστηρίξει κάθε πρόταση που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων», λέγοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα μεγαλύτερο από την αξία της ζωής».

Στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Κνεσέτ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε «να σταματήσει με σκοπό την επιστροφή των ομήρων», αλλά αυτό που θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από «περαιτέρω συζητήσεις», προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν δεν είχε αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας.

Σε μεταγενέστερη δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι η κυβέρνηση «εργάζεται με αμέτρητους τρόπους για να επιστρέψουν οι όμηροι».

«Έχουμε κάνει πολύ δρόμο για να τους επιστρέψουμε ενώ τηρούμε τους στόχους του πολέμου, πρώτα και κύρια την εξάλειψη της Χαμάς», είπε.

Ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος στηρίζει τη συμφωνία

Ο μεγαλύτερος από τους εταίρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μια ενδεχόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται την αναθεώρηση της πολεμικής στρατηγικής της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση του Shas, ενός κόμματος των υπερορθόδοξων Εβραίων που διαθέτει 11 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από παρόμοιες δηλώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα, ο Γιτζάκ Γκόλντνοπφ, ο ηγέτης του δεύτερου υπερορθόδοξου κόμματος, του «Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά», που διαθέτει 7 έδρες στο κοινοβούλιο.

«Η άποψή μας είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την αξία της ζωής και την εντολή να λυτρωθούν οι αιχμάλωτοι, επειδή η ζωή τους κινδυνεύει πραγματικά», ανέφερε ο Γκόλντνοπφ, που είναι υπουργός Οικιστικής Ανάπτυξης.

Παρομοίως, επικαλούμενο το θρησκευτικό καθήκον, το Shas δεσμεύτηκε ότι «θα στηρίξει πλήρως» την πρόταση και προέτρεψε τον Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να «μην υποκύψουν στις πιέσεις» για να τερματιστεί η αιχμαλωσία των ομήρων.

Τα δύο αυτά κόμματα από κοινού διαθέτουν 18 έδρες, από τις συνολικά 72 που μετρά η διευρυμένη κυβέρνηση του Νετανιάχου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αντίθεση των ακροδεξιών εταίρων του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου.

Τα δύο κόμματα που διαφωνούν με την πρόταση, η Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ και ο Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ ελέγχουν 13 έδρες και απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση εφόσον δεχτεί μια συμφωνία με τη Χαμάς. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε την Κυριακή από τη δημόσια τηλεόραση Kan, το 40% των Ισραηλινών στηρίζουν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, το 27% διαφωνεί. Ένας στους τρεις (33%) δηλώνει αναποφάσιστος. Τέσσερις στους δέκα (40%) είπαν ότι πιστεύουν πως αν το Ισραήλ συμφωνήσει με την πρόταση αυτό θα σημάνει το τέλος του πολέμου, όμως το 34% προβλέπει ότι οι συγκρούσεις θα ξαναρχίσουν. Στην ερώτηση αν το Ισραήλ θα επιτύχει την ανατροπή της Χαμάς, το 32% απάντησε θετικά, το 42% αρνητικά και το 26% δεν εξέφρασε άποψη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v