Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιλαμβάνει η αναμόρφωση του πορτογαλικού ΕΣΥ

Ελλειψη γιατρών και μακρές λίστες αναμονής για ιατρικές επισκέψεις και χειρουργεία ταλαιπωρούν το πορτογαλικό σύστημα υγείας. Μπαίνει στις ράγες το νέο σχέδιο της κυβέρνησης Μοντενέγρο.

Τι περιλαμβάνει η αναμόρφωση του πορτογαλικού ΕΣΥ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε το σχέδιό της προκειμένου να ανταποκριθεί στα προβλήματα του δημοσίου συστήματος υγείας της χώρας, το οποίο πάσχει από έλλειψη γιατρών, αλλά και από μακρές λίστες αναμονής για ιατρικές επισκέψεις και χειρουργεία.

«Ο στόχος είναι να δώσουμε άμεση απάντηση» στα προβλήματα του εθνικού συστήματος υγείας, με «περισσότερο ανθρωπισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής για τις ιατρικές επισκέψεις και τα χειρουργεία», καθώς και να αναδιοργανώσουμε «τις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών», προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά τους, επισήμανε ο επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης, που ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Απριλίου.

Για να μετριαστεί η συμφόρηση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, το σχέδιο προβλέπει κυρίως τη δημιουργία «κέντρων κλινικής φροντίδας» που θα αναλαμβάνουν τα λιγότερο περίπλοκα περιστατικά.

Η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης οικογενειακών γιατρών ανοίγοντας 900 νέες θέσεις στα κέντρα υγείας και προκρίνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όταν η κρατική υπηρεσία δεν δύναται να ανταποκριθεί.

Για να επωφεληθούν από τις παροχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Πορτογαλίας, οι κάτοικοι της χώρας πρέπει να εγγραφούν σ' ένα κέντρο υγείας, υπό τη διαχείριση του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα τους αναθέσει έναν οικογενειακό γιατρό.

«Περισσότεροι από 266.000 άνθρωποι» είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση, διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Άνα Πόλα Μαρτέν. «Είναι ανησυχητικό», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου.

Τέλος, προβλέπεται η εκπόνηση προγράμματος για την ψυχική υγεία, όπως και μέτρα για να βελτιωθεί η πρόσβαση των εγκύων και των καρκινοπαθών στις υπηρεσίες υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v