Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Θλίψη για τους θανάτους αμάχων στη Ράφα αλλά στηρίζουμε Ισραήλ

Οι ΗΠΑ «δεν κάνουν τα στραβά μάτια» για τη Ράφα, πάντως συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέει ο Λευκός Οίκος. Η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για να «σταματήσει η σφαγή». Νέα διαδήλωση στο Παρίσι.

ΗΠΑ: Θλίψη για τους θανάτους αμάχων στη Ράφα αλλά στηρίζουμε Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν κάνει τα στραβά μάτια» για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Ράφα, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στον ισραηλινό βομβαρδισμό το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή.

Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν «σφαγή», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για «τραγικό ατύχημα» μετά τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια», διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ερωτηθείς «πόσα απανθρακωμένα πτώματα» θα χρειαστούν για να αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αλλαγή πολιτικής» εξαιτίας «του πλήγματος της Κυριακής», ξεκαθάρισε ο κ. Κέρμπι, αναφερόμενος στην πάγια αμερικανική υποστήριξη στον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει δημόσια το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακο ο οποίος έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου με τη Χαμάς.

Νωρίτερα χθες, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έκρινε πως η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα παραμένει ακόμη «περιορισμένης» έκτασης -παρά τον βομβαρδισμό της Κυριακής.

«Εκτιμάμε πάντα πως αυτό που γίνεται στη Ράφα, αυτό που κάνει ο ισραηλινός στρατός, έχει περιορισμένη εμβέλεια», δήλωσε η Σαμπρίνα Σιγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών.

Οι ΗΠΑ είναι ιστορικά ο βασικός στρατιωτικός και διπλωματικός υποστηρικτής σε διεθνές επίπεδο κι επέκριναν την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου.

Πάντως «δεν θεωρούμε ότι η επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ θα ήταν η σωστή προσέγγιση», είπε χθες ο Τζον Κέρμπι, έπειτα από παροτρύνσεις Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να ληφθούν μέτρα εναντίον του θεσμού, όπως είχε γίνει όταν ήταν πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, σε βάρος της τότε εισαγγελέως του.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Χαμάς να σταματήσει να κρύβεται πίσω από αμάχους

Από την πλευρά της, η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες «βαθιά θλίψη» για τους θανάτους παλαιστίνιων αμάχων στον ισραηλινό βομβαρδισμό την Κυριακή στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί ο ισραηλινός στρατός για αυτή που οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν «σφαγή», τονίζοντας πως θέλει να είναι «ταχεία και διαφανής».

«Θα παρακολουθήσουμε στενά τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει «να επιμένει» στις επαφές της με το Ισραήλ «στην υποχρέωσή του να συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των επιχειρήσεών του στους αμάχους και να μεγιστοποιήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτούς που την έχουν ανάγκη».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξάλλου επανέλαβε την αμερικανική θέση πως το «Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς που ευθύνονται για εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, όπως φαίνεται πως ήταν η περίπτωση εδώ, και η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από αμάχους στη Γάζα».

Αφότου έλαβε τις πρώτες πληροφορίες για τον βομβαρδισμό, η Ουάσιγκτον εξέφρασε τις ανησυχίες της στην ισραηλινή κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο στρατός στοχοποίησε και σκότωσε δύο στελέχη της Χαμάς την Κυριακή και μετά το πλήγμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία σάρωσε καταυλισμό παλαιστινίων εκτοπισμένων σε «απόσταση» από την τοποθεσία-στόχο.

«Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας προτού εκφέρουμε κρίση, αυτό μου φαίνεται πρέπον εν αναμονή όλων των στοιχείων», είπε ο κ. Μίλερ.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 940.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα

Σημειώνεται πως το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ενημέρωσε ότι η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών και η έκδοση εντολών εκκένωσης έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 940.000 ανθρώπους από τη Ράφα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ 100.000 έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟCHA, oι επιθέσεις στη Ράφα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι άμαχοι που εκτοπίστηκαν λόγω των εχθροπραξιών δεν έχουν καταφύγιο, ούτε φαγητό και νερό και άλλες προμήθειες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις καυσίμων και ιατρικών προμηθειών, ενώ αντιμετωπίζουν και την αύξηση των θυμάτων λόγω τραυματισμών και εγκαυμάτων.

Οι συνεργάτες-εταίροι του ΟΗΕ στην ανθρωπιστική βοήθεια ανέφεραν επίσης ότι ενώ το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ παραμένει ανοιχτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πρόσβαση από την πλευρά της Γάζας, λόγω των εχθροπραξιών, των δύσκολων συνθηκών και των πολύπλοκων διαδικασιών συντονισμού.

«Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να παραδώσουμε βοήθεια με 43 φορτηγά στην τοποθεσία Kερέμ Σαλόμ. Όμως οι περιορισμοί πρόσβασης εξακολουθούν να εμποδίζουν την παράδοση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ 1ης και 26ης Μαΐου μπόρεσαν να προωθηθούν 137 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που απαιτούν συντονισμό σε ολόκληρη τη Γάζα από τις ισραηλινές αρχές, 86 αποστολές παρεμποδίστηκαν διότι καθυστέρησαν να λάβουν εγκρίσεις και 43 ακυρώθηκαν από τους συντονιστές της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για να «σταματήσει η σφαγή»

Εν τω μεταξύ, η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να «σταματήσει η σφαγή στη Ράφα», όπως δήλωσε χθες Τρίτη ο πρεσβευτής της στον διεθνή οργανισμό, μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του δεκαπενταμελούς οργάνου, που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Αλγερία θα κυκλοφορήσει (...) σχέδιο απόφασης για τη Ράφα», τόνισε ο Αμάρ Μπεντζαμά. «Θα πρόκειται για σύντομο κείμενο, για ξεκάθαρο κείμενο, προκειμένου να σταματήσει η σφαγή στη Ράφα», πρόσθεσε, μιλώντας στον Τύπο.

Ήταν το Αλγέρι που ζήτησε προχθές Δευτέρα την κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ, την επομένη του ισραηλινού νυχτερινού βομβαρδισμού στη Ράφα που προκάλεσε πυρκαγιά σε σκηνές παλαιστινίων εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες Τρίτη, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας στον παλαιστινιακό θύλακο δήλωσε πως 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό που έβαλε στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα.

Ο αλγερινός πρεσβευτής Μπεντζαμά δεν διευκρίνισε πότε εννοεί να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο απόφασης.

«Ελπίζουμε πως αυτό θα μπορέσει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές», σχολίασε από τη δική του πλευρά ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Φου Κονγκ, που θα ήθελε να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός της εβδομάδας.

«Είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει νέα απόφαση», έκρινε ο γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ, τονίζοντας και αυτός πως πρόκειται για ζήτημα «ζωής ή θανάτου».

Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και την εξαπόλυση ευρείας κλίμακας βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο σε αντίποινα, το ΣΑ δυσκολεύεται να εκφραστεί με μια φωνή.

Έπειτα από δυο αποφάσεις επικεντρωμένες στην ανθρωπιστική βοήθεια, εντέλει στα τέλη Μαρτίου απαίτησε, μάταια, «άμεση κατάπαυση του πυρός»· η έγκριση απόφασης περιέχουσας αυτή τη διατύπωση είχε προηγουμένως εμποδιστεί επανειλημμένα από τις ΗΠΑ, προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στους διεθνείς οργανισμούς -στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, επέλεξαν την αποχή.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο απόφασης υπό κατάρτιση από την Αλγερία, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ περιορίστηκε να πει στον Τύπο πως περιμένει να το διαβάσει. «Και κατόπιν θα αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία «καταδικάζει» τις αλλεπάλληλες «γενοκτονικές σφαγές» του Ισραήλ

Από την πλευρά της, η διπλωματία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους επανειλημμένους, πολύνεκρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε στο Ριάντ αναφέρεται πως η Σαουδική Αραβία «καταδικάζει και καταγγέλλει τις συνεχείς γενοκτονικές σφαγές που διαπράττονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής (...) εναντίον του παλαιστινιακού λαού»· στέκεται στο γεγονός πως «συνεχίζουν να στοχοποιούνται σκηνές ανυπεράσπιστων παλαιστίνιων προσφύγων» στη Ράφα.

Το βασίλειο καθιστά το Ισραήλ «απόλυτα υπεύθυνο για αυτό που γίνεται στη Ράφα και σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» και καταδικάζει τις «συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις όλων των διεθνών ανθρωπιστικών αποφάσεων, νόμων και κανόνων».

Αξιώνει η διεθνής κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της», κάτι που σύμφωνα με τη σαουδαραβική διπλωματία είναι σήμερα πιο απαραίτητο «παρά ποτέ».

Νέα διαδήλωση στο Παρίσι 

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ στο Παρίσι, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, για να διαδηλώσουν εναντίον των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Ράφα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Place de la République, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Γαλλίας, ήταν γεμάτη κόσμο. Στο άγαλμα στο κέντρο της τοποθετήθηκαν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που ανέγραφε «Σταματήστε τη γενοκτονία».

Κάπου 4.500 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κατά υπολογισμούς της αστυνομίας.

Η εβραϊκή γαλλική ένωση για την ειρήνη (UJFP) πρόβαλε το σύνθημα «Εβραίοι και αντισιωνιστές, τασσόμαστε υπέρ ίσων δικαιωμάτων». Συμπαγές πλήθος φώναζε ρυθμικά συνθήματα όπως «Ισραήλ δολοφόνε, Μακρόν συνεργέ», «Είμαστε όλοι τα παιδιά της Γάζας», «το Ισραήλ δολοφονεί τα παιδιά της Παλαιστίνης»...

Λάβαρα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αριστερά), του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, άκρα αριστερά), του συνδικάτου Εργατική Δύναμη (FO) και της οργάνωσης Παλαιστινιακή Επανάσταση ανέμιζαν πάνω από το πλήθος.

Προχθές Δευτέρα, σύμφωνα με την παρισινή αστυνομία, συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι για να διαδηλώσουν, μετά τον αρχικό βομβαρδισμό. Το πλήθος διαλύθηκε περί τις 21:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο υπήρξαν αψιμαχίες κάποιων ομάδων διαδηλωτών με αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων αερίων, σύμφωνα με πηγή του AFP στην αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v