Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρρευση εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα

Η διασυνοριακή εκροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις έφτασε σε ρεκόρ 8ετίας. Τι λένε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες για τις κινήσεις υπεράσπισης του γουάν από το Πεκίνο. Προκλήσεις και διλήμματα.

Κατάρρευση εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα

Οι εκροές κεφαλαίων της Κίνας επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας τους αντίθετους ανέμους για το γουάν εν μέσω ασθενούς εγχώριας οικονομίας και αβεβαιοτήτων σχετικά με την τροχιά των επιτοκίων της Federal Reserve στις ΗΠΑ.

Οι τοπικές εταιρείες αγόρασαν από τράπεζες το μεγαλύτερο ποσό συναλλάγματος από το Απρίλιο του 2016, ενώ οι εξαγωγείς κράτησαν πίσω το δολάριο ενώ και αρκετοί κάτοικοι όρμησαν να αγοράσουν ξένα νομίσματα για ταξίδια στο εξωτερικό, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Αυτοί οι παράγοντες εγείρουν ανησυχίες για την πορεία του κινεζικού νομίσματος, καθώς το σχετικά χαμηλό επιτόκιο της Κίνας έναντι των ΗΠΑ ευνοεί το δολάριο. Και ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει παρέμβει για να διατηρήσει το γουάν σε περιορισμένο εύρος, οι αβεβαιότητες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων της Fed φέτος κάνουν τη δουλειά της πιο δύσκολη.

«Περιμένουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν αυστηρό έλεγχο για να αποκρούσουν τις προσδοκίες υποτίμησης», δεδομένων των αυξημένων πιέσεων εκροής κεφαλαίων, έγραψαν σε σημείωμα οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές στην Goldman Sachs.

Η εικόνα των ροών κεφαλαίων της Κίνας τον Απρίλιο:

Οι κινεζικές τράπεζες πούλησαν καθαρό συνάλλαγμα 36,7 δισ. δολ. στους πελάτες τους τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική διοίκηση συναλλάγματος.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν ήταν επίσης υποστηρικτικό για το γουάν, καθώς έδειξε καθαρή αγορά ξένων νομισμάτων, κάτι που είναι σπάνιο φαινόμενο, καθώς η Κίνα απολάμβανε εδώ και καιρό πλεόνασμα από τις εξαγωγές της. Το έλλειμμα υπηρεσιών που συνδέεται με τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξήθηκε.

«Οι εξαγωγείς έχουν μεγαλύτερη τάση να διατηρούν ξένο νόμισμα αντί γουάν, δεδομένης της αδύναμης προσδοκίας για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και τη συνεχή εκροή κεφαλαίων», δήλωσε ο Νταν Γουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China Ltd.

Οι κινεζικές τράπεζες διοχέτευσαν καθαρά κεφάλαια αξίας 29,5 δισ. δολ. στο εξωτερικό για λογαριασμό πελατών για άμεσες επενδύσεις, που ήταν ρεκόρ. Αυτό το μέτρο περιλαμβάνει τόσο τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα όσο και τις εξερχόμενες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό.

Η κατάρρευση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας μπορεί να είναι περισσότερο αντανάκλαση των συγκριτικά υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ παρά των ξένων εταιρειών που χάνουν το ενδιαφέρον τους για την Κίνα, έγραψε ο αναλυτής του Bloomberg Gerard DiPippo σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.

Εταιρείες  μπορεί να έχουν μεταφέρει τα μετρητά τους σε υπεράκτιες περιοχές για να επωφεληθούν από υψηλότερες αποδόσεις, έγραψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v