Το Ισραήλ ενδέχεται να παραβίασε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκε από την Ουάσινγκτον, αναφέρει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι σε εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη η αξιολόγηση μεμονωμένων περιστατικών ή η εξαγωγή εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι έχει λάβει αναφορές από αρκετές αξιόπιστες πηγές – τόσο από υπηρεσίες του ΟΗΕ όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις – για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων του Ισραήλ, «εύλογα εκτιμά κανείς ότι αμυντικός εξοπλισμός που υπόκειται στο NSM-20 (Μνημόνιο Εθνικής Ασφαλείας) χρησιμοποιήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την 7η Οκτωβρίου σε περιστάσεις που δεν συνάδουν με όσα προβλέπει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ή με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν καθιερωθεί για τον μετριασμό της ζημιάς σε βάρος αμάχων», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ.
ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την ανησυχία του για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων κοντά στα νοσοκομειακά συγκροτήματα Nasser και Al Shifa στη Γάζα, όπου είχαν ταφεί εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε την ανάγκη λογοδοσίας για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ζήτησε να επιτραπεί στους ερευνητές η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες ομαδικών τάφων στη Γάζα για να διεξάγουν άμεσες, ανεξάρτητες, ενδελεχείς, περιεκτικές, διαφανείς και αμερόληπτες έρευνες σχετικά με την υπόθεση.
Τα μέλη επανέλαβαν το αίτημά τους να συμμορφωθούν όλα τα μέρη σχολαστικά με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά την προστασία αμάχων και πολιτικών αντικειμένων και επιβεβαίωσαν τη σημασία να επιτραπεί στις οικογένειες να γνωρίζουν την τύχη και την τοποθεσία των αγνοουμένων συγγενών τους, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όλα τα μέρη θα πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα και πλήρως τα ψηφίσματα 2728 (2024), 2720 (2023) και 2712 (2023).
Χαμάς: Είμαστε ξανά στο «σημείο μηδέν», τανκς κινούνται στη Ράφα
H Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η απόρριψη της πρότασης κατάπαυσης πυρός από το Ισραήλ, μέσω των τροποποιήσεων που έκανε στις προτάσεις των διαμεσολαβητών, έχει επαναφέρει τα πράγματα «στο σημείο μηδέν».
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Χαμάς ανέφερε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με παλαιστινιακές ομάδες για να καθορίσει τη διαπραγματευτική της στρατηγική.
Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, δήλωσε ότι η Χαμάς θέλει «ηρεμία» και μια πραγματική συμφωνία ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, όμως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος.
Η Χαμάς δεν ανέστειλε ούτε αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε ο Αλ Χάγια.
Νωρίτερα την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε καλέσει τη Χαμάς και την κυβέρνηση του Ισραήλ να δείξουν «ευελιξία» προκειμένου να συναφθεί «το συντομότερο δυνατόν» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Εν τω μεταξύ, ισραηλινά τανκς κινήθηκαν σε κεντρικό δρόμο που χωρίζει τη δυτική από την ανατολική Ράφα εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή.
Ο στρατός του Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη "διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή" στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.
«Μετρημένη διεύρυνση» της επιχείρησης στη Ράφα
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε τη «μετρημένη διεύρυνση» της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα σε ψηφοφορία που διεξήγαγε την Πέμπτη, παρότι έδωσε οδηγίες στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους, ανέφερε σήμερα ο ιστότοπος Axios επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες πηγές.
Σύμφωνα με τον Axios, δύο από τις πηγές ανέφεραν πως η διεύρυνση της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή του Τζο Μπάιντεν, ενώ η τρίτη πηγή είπε πως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περνάει τη γραμμή που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς σταματά ένα μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων προς το Ισραήλ εάν γίνει η εισβολή στην πόλη του νότου της Γάζας, καθώς υπάρχει γενικευμένη ανησυχία για την τύχη πάνω από 1 εκατ. αμάχων που έχουν καταφύγει εκεί.
Οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί καταψήφισαν την απόφαση για συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Axios