Καταλήψεις για τη Γάζα σε Άμστερνταμ, Βερολίνο και Γάνδη

Η ολλανδική αστυνομία διέλυσε καταυλισμό φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Στο Βέλγιο 100 περίπου φοιτητές κατέλαβαν μέρος του πανεπιστημίου της Γάνδης. Κατάληψη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Κινητοποιήσεις και στη Βρετανία.

Καταλήψεις για τη Γάζα σε Άμστερνταμ, Βερολίνο και Γάνδη

Φοιτητές στο Βέλγιο και την Ολλανδία πραγματοποίησαν καταλήψεις καθώς το κύμα διαμαρτυριών κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα εξαπλώνεται στα πανεπιστήμια των χωρών της Δύσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, διαδηλωτές κατέλαβαν τμήματα των πανεπιστημίων της Γάνδης και του Άμστερνταμ τη Δευτέρα, με τις ολλανδικές αρχές να προβαίνουν σήμερα σε εκατοντάδες συλλήψεις. 

Στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, εκατοντάδες φοιτητές έστησαν σκηνές σε χώρους του πανεπιστημίου στο κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας. Αίτημα των φοιτητών ήταν να τερματίσει το πανεπιστήμιο τις συνεργασίες τους με ισραηλινά ιδρύματα.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε η διαμαρτυρία είναι ανεκτή κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά δεν θα επιτραπεί διανυκτέρευση. «Εάν οι μαθητές αποφασίσουν να διανυκτερεύσουν θα το αναφέρουμε στην αστυνομία» τόνισε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, την Τρίτη η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διέλυσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και προέβη σε 125 συλλήψεις. 

Στο γειτονικό Βέλγιο, περίπου 100 φοιτητές κατέλαβαν μέρος του Πανεπιστημίου της Γάνδης.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φοιτητές που περιβάλλονται από σκηνές να ζητούν να σταματήσει η ισραηλινή κατοχή της Γάζας. 

Αρκετοί υπάλληλοι και καθηγητές του πανεπιστημίου υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υποστηρίζοντας τη διαμαρτυρία και καταδικάζοντας την απόφαση του πανεπιστημίου να συνεχίσει την ερευνητική συνεργασία με το Ισραήλ.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βρετανία, όπου φοιτητές έστησαν σκηνές στις πανεπιστημιουπόλεις της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Oι φοιτητές δήλωσαν ότι ενώνονται με 100 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Περίπου 100 διαδηλωτές εναντίον του Ισραήλ έχουν καταλάβει από το πρωί εσωτερική αυλή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι έχει διατάξει την εκκένωση του χώρου και ότι έχει ήδη καλέσει την αστυνομία.

Στο μεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται διαδηλωτές να στήνουν πρόχειρες σκηνές στον χώρο του πανεπιστημίου και να ετοιμάζουν πανό με συνθήματα εναντίον του Ισραήλ, ενώ φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία απομάκρυνε περίπου 300 άτομα τα οποία πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο Ηumboldt του Βερολίνου.

Δώδεκα άτομα πραγματοποιούν εδώ και λίγη ώρα κατάληψη στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων του Πανεπιστημίου της Λειψίας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ. Έξω από το πανεπιστήμιο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα, μέλη της οργάνωσης «Πανεπιστημιούπολη Παλαιστίνης».

Η Διάσκεψη των Φοιτητικών Ενώσεων Σαξονίας κάλεσε την πρυτανεία του πανεπιστημίου «να τερματίσει άμεσα την κατάληψη και να διαλύσει τον καταυλισμό διαμαρτυρίας» και στο σημείο βρίσκονται ήδη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

«Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας αποφάσισε την εκκένωση και κάλεσε την αστυνομία», δήλωσε η πρύτανης Εύα Ινές Όμπεργκφελ, τονίζοντας ότι η βίαιη διακοπή της διδασκαλίας και η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. «Υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών. Η απόφαση για εκκένωση ήταν αναπόφευκτη», πρόσθεσε και σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο έχει υποβάλει μήνυση εναντίον των καταληψιών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v