Αρνητική η Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας, συνεχίζει τις επαφές

Θεωρεί ότι το κείμενο που ενέκρινε το Τελ Αβιβ δεν οδηγεί σε μόνιμη ειρήνη. Πρόβλημα για τον Νετανιάχου οι ακροδεξιοί της κυβέρνησης. Το περίγραμμα της συμφωνίας.

Αρνητική η Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας, συνεχίζει τις επαφές

Η Χαμάς δείχνει έτοιμη να απορρίψει την πρόταση συμφωνίας για τους ομήρους και την ανακωχή που σχεδιάστηκε από μεσολαβητές και πήρε το πράσινο φως από το Ισραήλ.

Ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς με έδρα τον Λίβανο, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, «Η θέση μας για το τρέχον έγγραφο διαπραγματεύσεων είναι αρνητική».

Το γραφείο Τύπου της Χαμάς διευκρίνισε στη συνέχεια, «Η αρνητική θέση δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει. Υπάρχει μια κατάσταση μπρος πίσω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα επρόκειτο να υποβάλει μια τροποποιημένη πρόταση σε αυτήν που δημιούργησαν διαπραγματευτές του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Αμερικής. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να επιδείξει περαιτέρω ευελιξία.

Η αντίθεση της Χαμάς στην τελευταία προσφορά πηγάζει από την πεποίθησή της ότι η πρόταση δεν μπορεί να εγγυηθεί το τέλος του πολέμου, είπε ένας Άραβας διπλωμάτης στους Times of Israel. Αντίθετα, προβλέπει οι πλευρές να διατηρήσουν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης έξι εβδομάδων μια κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου και ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ότι ο IDF θα εξαπολύσει μαζική εισβολή στη Ράφα για να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι μια συμφωνία για τους ομήρους.

Ο Χαμντάν προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν το Ισραήλ ξεκινήσει επιχείρηση στη Ράφα.

Ο Μπλίνκεν διατηρεί την άποψη ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για το ότι δεν κλείνει η συμφωνία. Παράλληλα, όμως, επαναλαμβάνει την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε μια μεγάλη χερσαία εισβολή στη Ράφα, «απουσία ενός αποτελεσματικού σχεδίου που θα διασφαλίζει ότι δεν θα τραυματιστούν άμαχοι», ένα σχέδιο που είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει.

Την ίδια στιγμή στο Τελ Αβίβ τα ακροδεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν επανειλημμένα επικρίνει την πρόταση εκεχειρίας ως "παράδοση" στις απαιτήσεις της Χαμάς και ως εγκατάλειψη του αρχικού πολεμικού στόχου για την εξάλειψη της δυνατότητάς της να κυβερνά στη Γάζα και έχουν απειλήσει ανοιχτά ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση εάν προχωρήσει. Απαιτούν δε να γίνει η επίθεση στη Ράφα.

Χθες το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Akhbar δημοσίευσε κείμενο που υποστηρίζει ότι είναι η συμφωνία για την εκεχειρία.

Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, που θα διαρκέσει 40 ημέρες, θα περιλαμβάνει μια σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Λωρίδας προκειμένου να επιτραπεί η μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους. Η συμφωνία θα προβλέπει 500 φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων 50 φορτηγών καυσίμων, να εισέρχονται στη Λωρίδα κάθε μέρα μαζί με προμήθειες για την αποκατάσταση ζημιών.

Το Ισραήλ θα σταματούσε την εναέρια επιτήρηση της Λωρίδας για οκτώ ώρες κάθε μέρα και για 10 ώρες τις ημέρες που απελευθερώνονται οι όμηροι. Η Χαμάς θα απελευθερώσει τουλάχιστον 33 ζωντανούς αιχμαλώτους — γυναίκες πολίτες και στρατιώτες, παιδιά κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένους, άρρωστους και τραυματίες στο πρώτο στάδιο. Για κάθε γυναίκα πολίτη και παιδί που απελευθερώνεται, το Ισραήλ θα απελευθέρωνε 20 ανήλικους και Παλαιστίνιες κρατούμενες. Για κάθε ηλικιωμένο, άρρωστο και τραυματισμένο όμηρο που απελευθερώνεται, το Ισραήλ θα απελευθέρωσε 20 κρατούμενους άνω των 50 που είναι επίσης άρρωστοι και τραυματισμένοι, εφόσον δεν εκτίουν ποινή άνω των 10 ετών.

Για κάθε γυναίκα στρατιώτη που απελευθερώνεται, το Ισραήλ θα απελευθέρωσε 20 κρατούμενες που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και άλλες 20 που εκτίουν 10 χρόνια το πολύ.

Η Χαμάς θα παράσχει έναν κατάλογο κρατουμένων που θέλει να απελευθερωθεί, με έως και 20 ονόματα. Το Ισραήλ θα διατηρήσει το βέτο στα ονόματα που παρέχει η Χαμάς.

Από τη 16η ημέρα της εκεχειρίας, οι πλευρές θα ξεκινήσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις για μια ρύθμιση για την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας στη Γάζα, ανέφερε η έκθεση.

Το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - που θα διαρκέσει 42 ημέρες - θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των συμφωνημένων ρυθμίσεων για βιώσιμη ηρεμία. Και θα δει την απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ανδρών πολιτών και στρατιωτών, με αντάλλαγμα έναν ορισμένο αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων και την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού από τη Γάζα.

Το τρίτο στάδιο, που θα διαρκέσει 42 ημέρες, θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή πτωμάτων και από τις δύο πλευρές και την εφαρμογή ενός πενταετούς σχεδίου αποκατάστασης για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης ότι η Χαμάς δεν πρέπει να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική της υποδομή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v