Καμπανάκι για πληθωρισμό από Γερμανία-Ισπανία

Πιο ψηλά από τις προβλέψεις, καθώς αποσύρονται τα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας. Ελπίδες από την υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού, προβλέψεις για σκαμπανεβάσματα και νέος πονοκέφαλος για την ΕΚΤ.

Καμπανάκι για πληθωρισμό από Γερμανία-Ισπανία

Ο γερμανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, επαληθεύοντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα υπάρξουν αναταράξεις στην πορεία επιστροφής στον στόχο του 2%.

Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 2,4% τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν να παραμείνει σταθερή στο 2,3%. Η ενέργεια αποτέλεσε τον βασικό μοχλό της ανόδου.

Παρόμοια δυναμική εμφανίστηκε και στην Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,4% αφού η κυβέρνηση συνέχισε να αποσύρει τη στήριξη που συνέβαλε στη συγκράτηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Η αύξηση των τιμών στην Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, μειώθηκε στο 1,6% από 1,7%.

 

Τα στοιχεία για την ευρωζώνη των 20, που θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, αναμένεται να δείξουν αμετάβλητο ποσοστό 2,4% για πρώτη φορά φέτος. Αλλά είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον επιβράδυνση των τιμών αν εξαιρεθούν τα ασταθή είδη, η ενέργεια και τα τρόφιμα.

Ενθαρρυμένοι από την υποχώρηση του πληθωρισμού από το διψήφιο υψηλό του 2022, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζονται για μια πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο. Το πόση χαλάρωση θα δώσουν φέτος είναι αντικείμενο ζωηρής συζήτησης, με λίγους να τολμούν να δώσουν συγκεκριμένες προβλέψεις, καθώς οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρά τον Απρίλιο λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και είναι πιθανό να πραγματοποιήσει ακόμη ένα ανοδικό άλμα τον επόμενο μήνα λόγω των επιπτώσεων στις τιμές των μεταφορών, ωστόσο η γενική τάση δείχνει προς τα κάτω, εκτιμά το Bloomberg.

 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επικεντρώνονται ιδιαίτερα στις τιμές των εγχώριων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, οι μισθοί αυξάνονται για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

«Οι κίνδυνοι για την έγκαιρη επίτευξη του στόχου πληθωρισμού εξακολουθούν να υφίστανται», δήλωσε ο Fritzi Koehler-Geib, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα KfW. «Καθοριστικός παράγοντας είναι το πώς η αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με ισχυρές αυξήσεις μισθών θα ασκήσει πίεση στις τιμές».

Τα υψηλότερα εισοδήματα αποτελούν προϋπόθεση ώστε να δοθεί ώθηση σε νέα οικονομική ανάκαμψη. Οι επιχειρηματικές επιδόσεις έχουν βελτιωθεί και η δραστηριότητα αυξάνεται, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, δίνοντας ενδείξεις ότι μπορεί να έχει αποφευχθεί η  χειμερινή ύφεση.

Η απόσυρση των μέτρων βοήθειας σε όλη την Ευρώπη είναι βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί με διακυμάνσεις σε γενικές γραμμές για το υπόλοιπο του έτους. Στη Γερμανία, το τέλος της προσωρινής μείωσης φόρων στο φυσικό αέριο συνέβαλε στην άνοδο των τιμών αυτόν τον μήνα.

Ενώ η στατιστική υπηρεσία της χώρας δεν δημοσιεύει μέτρηση για τον δομικό πληθωρισμό στην προκαταρκτική της έκδοση, εντούτοις τα περιφερειακά στοιχεία υποδηλώνουν πτώση στο 2,9% έναντι 3,2%, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις τιμών θα επιταχυνθούν περαιτέρω τον Μάιο, κυρίως λόγω των βασικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις τιμές στις μεταφορές. Ωστόσο, θα συνεχιστεί η ευρύτερη πτωτική τάση μετά την απορρόφηση του σοκ στις τιμές της ενέργειας και την επούλωση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ισπανία: Στο 3,4% τσίμπησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία εντάθηκε λόγω αύξησης του κόστους σε φυσικό αέριο και τρόφιμα, θέτοντας εν αμφιβόλω την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2024, σε σύγκριση με άνοδο 3,3% από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής αρχής. Από την άλλη «φρένο πατάει» η αύξηση του δομικού πληθωρισμού, η οποία επιβραδύνθηκε πέφτοντας στο 2,9% έναντι 3,3%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 2,4%. Οποιαδήποτε αύξηση πέραν του ποσοστού αυτού, θα προκαλούσε αμφιβολίες για το εάν η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v