ΟΗΕ: «Σαρώνει» η χολέρα σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι

Χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο. Τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης έχουν σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού. Αναγκαίο να ενισχυθούν τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΟΗΕ: «Σαρώνει» η χολέρα σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανησυχεί για την αναζωπύρωση της χολέρας στην Υεμένη, ιδίως την ταχεία εξάπλωσή της σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούθι, όπου από τον Οκτώβριο καταμετρώνται 11.000 κρούσματα και 75 θάνατοι.

Από τον Οκτώβριο του 2023, διαπιστώνεται «ανησυχητική αναζωπύρωση της χολέρας σε όλη τη χώρα», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Έντεμ Γουοσόρνου, εξ ονόματος του αρμοδίου για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, του Μάρτιν Γκρίφιθς. Τόνισε πως η τελευταία επιδημία είχε ξεσπάσει το 2019.

«Η αντίδραση στις περιοχές που ελέγχονται από τη (διεθνώς αναγνωρισμένη) κυβέρνηση, από υπηρεσίες της κυβέρνησης και ανθρωπιστικές οργανώσεις, επέτρεψε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας και να εξασφαλιστεί πως θα είναι διαθέσιμες προσήκουσες θεραπείες», είπε η κυρία Γουοσόρνου.

Όμως από τον Μάρτιο, βλέπουμε την επιδημία να εξαπλώνεται με ταχύτητα στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι», πρόσθεσε.

Ως την 7η Απριλίου, είχαν καταγραφεί πάνω από 11.000 ύποπτα κρούσματα από τον Οκτώβριο και 75 θάνατοι, έναντι 3.200 ύποπτων κρουσμάτων σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση, διευκρίνισε επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξει «ταχεία αντίδραση».

«Όμως τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης απαραίτητου υλικού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Και τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως», σημείωσε η αξιωματούχος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει.

Το σχέδιο αντίδρασης του ΟΗΕ για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών στην Υεμένη το 2024, κοστολογημένο στα 2,7 δισ. ευρώ, δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα παρά κατά 10%.

Για την προσφορά βοήθειας στον πληθυσμό χρειάζεται επίσης πρόοδος στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης, επιμένει ο ΟΗΕ.

Η χώρα γνωρίζει συγκριτική ηρεμία αφότου τέθηκε σε εφαρμογή ανακωχή των αντιμαχόμενων τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από διαπραγμάτευση με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών· παρότι επισήμως η ισχύς της έχει εκπνεύσει, γενικά συνεχίζει να εφαρμόζεται από τα αντιμαχόμενα μέρη.

Όμως, εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι εξαπολύουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων τα οποία κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Και, μολονότι η στρατιωτική αναμέτρηση στη χώρα «είναι περιορισμένη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον Απρίλιο του 2022, βλέπουμε τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών» σε διάφορα μέτωπα, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ.

«Παρότι οι συγκρούσεις στην Υεμένη και στην περιοχή χωρίς αμφιβολία συνδέονται, έχω την ισχυρή πεποίθηση πως οφείλουμε στους Υεμενίτες να εγγυηθούμε ότι η επίλυση της σύγκρουσης δεν θα υποταχθεί στην επίλυση άλλων προβλημάτων», επέμεινε. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε η ειρήνη στην Υεμένη να μετατραπεί σε παράπλευρη απώλεια», πρόσθεσε, προειδοποιώντας εναντίον των «καταστροφικών συνεπειών» για τη χώρα και την περιοχή σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v