Γιατί οι νέοι Αμερικανοί γυρνούν την πλάτη στον Μπάιντεν

Αν και η οικονομία είναι σταθερή, η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και ο πληθωρισμός μειώνεται, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέοι διαβάζουν αλλιώς τα δεδομένα. Ποια ειδοποιός διαφορά τούς κάνει -δημοσκοπικά τουλάχιστον- να στρέφονται στον Τραμπ.

Γιατί οι νέοι Αμερικανοί γυρνούν την πλάτη στον Μπάιντεν

Βουτηγμένοι στα φοιτητικά χρέη, αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας, τραυματισμένοι από το υψηλό κόστος ζωής, οι νέοι Αμερικανοί θέλουν να στείλουν μήνυμα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ροκανίζει το πλεονέκτημα που είχε το 2020 ο Μπάιντεν στο νεαρό κοινό, καθώς όσο περνά ο καιρός μακραίνει ο κατάλογος των παραπόνων μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18-29 ετών. Πρόκειται για ανησυχητικό σημάδι ενόψει της διεκδίκησης δεύτερης θητείας από τον νυν πρόεδρο, γράφει το Bloomberg.

Τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας αναφέρουν σε υπερδιπλάσιο βαθμό την οικονομία ως κύρια ανησυχία τους, σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, βάσει των δεδομένων του Gallup. Όλοι οι ψηφοφόροι ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία φέτος σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2020, ωστόσο η απαισιοδοξία εκτοξεύεται μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών.

Αυτή η ανησυχία αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις. Ο Τραμπ προηγείται επί του παρόντος με 47% έναντι 40% του Μπάιντεν στις ηλικίες 18-34 στις κρίσιμες πολιτείες (swing), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Μαρτίου. Αντίθετα, ο Μπάιντεν κέρδισε το 61% των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών στην τελευταία αναμέτρηση.

Αν και οι εκλογές του Νοεμβρίου απέχουν μήνες και οι συμπεριφορές μπορούν ν' αλλάξουν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μπάιντεν θα χρειαστεί υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της Generation Z και της Millennial για να κερδίσει.

Συνήθως οι κυβερνώντες αναλαμβάνουν την ευθύνη και δέχονται πολιτική φθορά όταν οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με τα οικονομικά τους. Η πρόκληση για τον Μπάιντεν είναι ότι, παρότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν σταθερή το περασμένο έτος, η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και ο ρυθμός πληθωρισμού μειώνεται, εντούτοις οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν το βλέπουν έτσι.

Οι νεότεροι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν κόντρα ανέμους: φουσκωμένα φοιτητικά δάνεια, τα υψηλότερα επιτόκια που έχουν δει στη ζωή τους, ακριβά ενοίκια.

Οι μεγαλύτεροι, που απέκτησαν σπίτι με χαμηλά στεγαστικά επιτόκια και που έχουν επωφεληθεί από χρόνια ανατίμησης της στέγασης και του χρηματιστηρίου, είναι λιγότερο απαισιόδοξοι για την οικονομία.

Το σχέδιο του Μπάιντεν να διαγράψει δισεκατομμύρια δολάρια σε φοιτητικό χρέος καταρρίφθηκε πέρυσι από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ο πρόεδρος παλεύει να μειώσει τα κόστη για τους νέους Αμερικανούς – να διαγράψει το χρέος των φοιτητών και να περικόψει τις δαπάνες για την υγεία», δήλωσε ο Σεθ Σούστερ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν. «Οι δικαστές που αρνήθηκαν την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους υπονομεύοντας τα δικαιώματα της νέας γενιάς είναι διορισμένοι από τον Τραμοπ».

Από την άλλη, η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Καρολάιν Λέβιτ είπε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ θα δημιουργήσει ένα ασφαλές, ευημερούν και ελεύθερο έθνος που θα βοηθά όλους τους νέους να επιτύχουν το αμερικανικό τους όνειρο».

 

Η πανδημία έφερε ανατροπή στην οικονομία: έθεσε σε κίνδυνο τις προοπτικές εργασίας των νέων καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν, και περιέπλεξε τις επιλογές στέγασης καθώς τα ενοίκια εκτοξεύονταν.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά το περασμένο έτος, μεταξύ άλλων για είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, αλλά οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες απ' ό,τι πριν από τις εκλογές του 2020. Και παρότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί για όλες τις ηλικιακές ομάδες τα τελευταία χρόνια, οι νέοι ενήλικες έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές καθώς και τα λιγότερα περιουσιακά στοιχεία.

Πολλές από τις μισθολογικές αυξήσεις, εξάλλου, έχουν φαγωθεί από το υψηλότερο κόστος ενοικίου, το οποίο σκαρφάλωσε 18% μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την Redfin. Η αγορά ακινήτων είναι απρόσιτη για πολλούς νέους ενήλικες, ενώ οι τιμές των σπιτιών εκτινάχθηκαν 21% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Fed of Atlanta. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v