Οι επικεφαλής Μοσάντ και CIA αποχώρησαν από τις συνομιλίες στην Ντόχα

Εφυγαν από την πρωτεύουσα του Κατάρ «για να ενημερώσουν τις χώρες τους σχετικά με τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων». Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα.

Οι επικεφαλής Μοσάντ και CIA αποχώρησαν από τις συνομιλίες στην Ντόχα

Οι επικεφαλής των αμερικανικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών αποχώρησαν από την Ντόχα, έπειτα από έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς και ο αρχηγός της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα έφυγαν από την πρωτεύουσα του Κατάρ το βράδυ του Σαββάτου «για να ενημερώσουν τις ομάδες τους στις χώρες τους σχετικά με αυτόν τον κύκλο» διαπραγματεύσεων, εξήγησε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι διαπραγματεύσεις «επικεντρώθηκαν στις λεπτομέρειες και σε μια αναλογία για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων», συμπλήρωσε η πηγή, διευκρινίζοντας πως οι «τεχνικές ομάδες παραμένουν στην Ντόχα».

Οι διαμεσολαβήτριες χώρες -ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος- έχουν εμπλακεί εδώ και εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, και για τη σύναψη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αρχηγός της Μοσάντ θα μετέβαινε την Παρασκευή στην Ντόχα για να συναντηθεί με εκείνον της CIA, όπως και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του σε μία εβδομάδα, μετά την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που ακολούθησε την αποτυχία των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Ραμαζάνι.

Αξιωματούχος της Χαμάς έκανε χθες λόγο για «βαθιές αποκλίσεις» με το Ισραήλ στις συνομιλίες, ιδίως σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των εκτοπισμένων και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v