Γερμανία: Η οικονομική πολιτική διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Διαμμετρικά αντίθετα μέτρα για την τόνωση της οικονομία προτείνουν τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Προειδοποίηση του υπουργού Οικονομίας για την κατάσταση της οικονομίας.

Γερμανία: Η οικονομική πολιτική διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Η γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2024 εν μέσω εσωτερικών διενέξεων για το κατάλληλο οικονομικό «φάρμακο» για μια χώρα που εξακολουθεί να παλεύει με τα υψηλά επιτόκια και τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το  ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3%.

Ο Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η οικονομία της Γερμανίας είχε πληγεί από την αποδυνάμωση του παγκόσμιου εμπορίου, τον υψηλό πληθωρισμό που ασκεί πιέσεις στην καταναλωτική ζήτηση και τα αυξημένα επιτόκια που επιβαρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα, ειδικά στις κατασκευές.

Η Γερμανία πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας «σε ένα εντελώς αλλαγμένο παγκόσμιο περιβάλλον», υπογράμμισε.

Αλλά τα κόμματα που συμμετέχουν στον συνασπισμό του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς - οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι - έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την οικονομική πολιτική, προκαλώντας σύγχυση για το πού οδεύει η Γερμανία.

«Εάν δεν έχεις σχέδιο για το πώς θα είναι η γερμανική οικονομία σε 5-10 χρόνια, δεν μπορείς να παραπονιέσαι όταν εταιρείες και νοικοκυριά αισθάνονται ανασφαλείς και δεν επενδύουν και έχουν χάσει την πίστη τους στο μέλλον», είπε ο Μόριτς Σούλαρικ, επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την παγκόσμια οικονομία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θα ήθελαν αλλαγές στο «φρένο του χρέους», το οποίο ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, για να επιτρέψει περισσότερες δημόσιες επενδύσεις.

Ο Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων, πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός μεγάλου επενδυτικό ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή φορολογικών πιστώσεων και άλλα κινήτρων σε εταιρείες που επενδύουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ηγέτης του μικρότερου κόμματος στον συνασπισμό του Σολτς, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), απορρίπτει οποιεσδήποτε αλλαγές στο φρένο χρέους και αντ' αυτού θέλει να δει μεγάλες φορολογικές περικοπές και μια ευρεία μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, προτάσεις που αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v