Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ είχαν συνάντηση σήμερα στη Σόφια με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης Ντέιβιντ Κάμερον.
Μετά τη συνάντηση, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δύο οι πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα προβλήματα της μετανάστευσης.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέπτεται τη Βουλγαρία έπειτα από πρόσκληση της Γκαμπριέλ στο πλαίσιο του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου μεταξύ Σόφιας και Λονδίνου τους τελευταίους έξι μήνες, ανακοίνωσε νωρίτερα το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Ντένκοφ διευκρίνισε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί από όλους. "Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται για το μέλλον της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο. Αυτό δεν είναι ένα εθνικό θέμα. Είναι ένα θέμα που θα προκαθορίσει τις ιστορικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην παγκόσμια σκηνή τα επόμενα χρόνια και, πιθανόν, τις επόμενες δεκαετίες. Γι' αυτό είναι κοινός μας σκοπός να βοηθήσουμε την Ουκρανία, ώστε να μην επιτρέψουμε στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο, γιατί αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε σε βάθος είναι το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί πρόβλημα ύψιστης προτεραιότητας για την Ευρώπη. Γνωρίζετε ότι και εμείς είμαστε τόπος υποδοχής μεταναστών. Όχι τόσο ως προς τον αριθμό των μεταναστών που έχουμε στη Βουλγαρία όσο γιατί εμείς, κατά μία έννοια, αποδειχθήκαμε θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μέρος των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Συμφωνούμε ότι αυτά τα προβλήματα με τη μετανάστευση μπορούν να διευθετηθούν μόνο με κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες, και συμπεριλαμβάνω τη Βρετανία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ως χώρα μείζονος σημασίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την εμπειρία που έχει συγκεντρώσει", πρόσθεσε ο Ντένκοφ.
"Η Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ", δήλωσε η Γκαμπριέλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
"Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας μέσω των κοινών επιχειρήσεων που έχουν ήδη διεξαχθεί, των κοινών ομάδων έρευνας για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της εμπορίας ανθρώπων", διευκρίνισε η Γκαμπριέλ, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ. Αναγνώρισε επίσης την υποστήριξη της Βρετανίας στην προσπάθεια της Σόφιας να ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ