Η Γερμανία χάνει τη θέση της βιομηχανικής υπερδύναμης

Οι ημέρες της Γερμανίας ως βιομηχανικής υπερδύναμης πλησιάζουν στο τέλος τους υποστηρίζει το Bloomberg. Τα διαρθρωτικά προβλήματα, το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον και η πολιτική παράλυση.

Η Γερμανία χάνει τη θέση της βιομηχανικής υπερδύναμης

Η μεταποιητική παραγωγή στη Γερμανία εμφανίζει διαρκή πτωτική τάση από το 2017 και η πτώση επιταχύνεται καθώς η ανταγωνιστικότητα διαβρώνεται.

«Δεν υπάρχει πολλή ελπίδα, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε στο Bloomberg o Στέφαν Κλέμπερτ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου GEA, προμηθευτή βιομηχανικών μηχανημάτων που έχει τις ρίζες του στα τέλη του 1800. «Είμαι πραγματικά αβέβαιος ότι μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τάση. Πολλά πράγματα θα έπρεπε να αλλάξουν πολύ γρήγορα».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα στηρίγματα της γερμανικής βιομηχανίας έχουν πέσει σαν ντόμινο. Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ευρώπη και επιδιώκουν να ανταγωνιστούν τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους για επενδύσεις για το κλίμα. Η Κίνα μετατρέπεται σε πιο ισχυρό αντίπαλο και δεν είναι πλέον αδηφάγος αγοραστής γερμανικών προϊόντων. Το τελευταίο χτύπημα για ορισμένους παίχτες της βαριάς βιομηχανίας ήταν το τέλος των τεράστιων ποσοτήτων φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Παράλληλα με την παγκόσμια αστάθεια, η πολιτική παράλυση στο Βερολίνο εντείνει μακροχρόνια εσωτερικά ζητήματα, όπως οι προβληματικές υποδομές, η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η γραφειοκρατία.

Το εκπαιδευτικό σύστημα, άλλοτε ισχυρό, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της μακροπρόθεσμης έλλειψης επενδύσεων σε δημόσιες υπηρεσίες. Το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo εκτιμά ότι η μείωση των μαθηματικών δεξιοτήτων θα κοστίσει στην οικονομία περίπου 14 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βιομηχανική αποδυνάμωση πραγματοποιείται με μικρά βήματα, όπως ο περιορισμός των σχεδίων επέκτασης και επενδύσεων.  Άλλα είναι πιο εμφανή, όπως η συρρίκνωση του προσωπικού. Σε ακραίες περιπτώσεις —όπως το εργοστάσιο σωλήνων της Vallourec SACA, που κάποτε ήταν μέρος του βιομηχανικού κολοσσού Mannesmann — το αποτέλεσμα είναι το οριστικό «λουκέτο».

«Το σοκ ήταν τεράστιο», είπε ο Βόλφγκανγ Φράιταγκ, ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο από τότε που ήταν έφηβος. Η δουλειά του 59χρονου τώρα είναι να αποσυναρμολογεί εξοπλισμό προς πώληση και να βοηθά τους παλιούς συναδέλφους του να βρουν νέα δουλειά.

Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει ένα αξιοζήλευτο ρόστερ μικρών, ευέλικτων κατασκευαστών, και η Bundesbank και άλλοι απορρίπτουν την ιδέα ότι η πλήρης αποβιομηχάνιση είναι πολύ κοντά. Αλλά με τις μεταρρυθμίσεις να έχουν σταματήσει, δεν είναι σαφές τι θα επιβραδύνει την πτώση, τονίζει το Bloomberg.

«Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε εκδήλωση του Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα. «Γινόμαστε φτωχότεροι γιατί δεν έχουμε ανάπτυξη. Έχουμε μείνει πίσω».

Η εξασθένιση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας απειλεί να βυθίσει τη Γερμανία σε ένα καθοδικό σπιράλ, προειδοποίησε στο Bloomberg η Μαρία Ρέτγκερ, επικεφαλής της Michelin για τη Βόρεια Ευρώπη. Η γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών θα βάλει λουκέτο σε δύο από τα εργοστάσιά της στη Γερμανία και θα περιορίσει τις δραστηριότητές ενός τρίτου μέχρι το τέλος του 2025, σε μια κίνηση που θα επηρεάσει περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους. Η αμερικανική Goodyear έχει παρόμοια σχέδια για δύο εγκαταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v