Πού βαδίζει η Ολλανδία μετά το ναυάγιο για συνασπισμό

Θα καταφέρει τελικά να κυβερνήσει ο ακροδεξιός Βίλντερς μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Πόσο εφικτό είναι να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Πού βαδίζει η Ολλανδία μετά το ναυάγιο για συνασπισμό

Τέλος στις διαπραγματεύσεις στην Ολλανδία για τη διαμόρφωση ενός τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού με παρατάξεις δεξιά του πολιτικού κέντρου.

Οι συζητήσεις προς το παρόν μπαίνουν σε παύση κατόπιν απόφασης του Πίτερ Ομτσίχ, πρώην χριστιανοδημοκράτη και ηγέτη του νεοσύστατου κόμματος NSC, εξαιτίας της μη συμφωνίας στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Η εξέλιξη αυτή πάντως «δεν συνεπάγεται πως ο Γκερτ Βίλντερς (φωτ. δεξιά) δεν θα κυβερνήσει», γράφει η Tagesspiegel, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε (φωτ. αριστερά), το κόμμα του οποίου υπέστη καθίζηση στις εκλογές. «Διότι ο Ομτσίχ φαίνεται διατεθειμένος να ανεχτεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Βίλντερς – και αυτό φαίνεται πως θα συμβεί.

Μία κεντρώα και αριστερά κυβέρνηση θα ήταν θεωρητικά εφικτή, πολιτικά όμως όχι, δεδομένου ότι θα ακύρωνε τη βούληση των ψηφοφόρων. […] Πόσο καιρό θα μπορούσε να έχει επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα, από τη στιγμή που θα ήθελαν να κυβερνήσουν οι χαμένοι των εκλογών, ενώ ο νικητής θα έμενε στο περιθώριο;»

Στη δε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές ο κερδισμένος θα ήταν μάλλον ο Βίλντερς: «το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός συνασπισμού κρατούν τόσο πολύ δεν είναι κάτι που οι ψηφοφόροι καταλογίζουν στον Βίλντερς. Από τις εκλογές κι έπειτα το κόμμα του έχει ενισχυθεί περαιτέρω βελτιώνοντας τη δημοτικότητά του από το 24% στο 32%».

Πάντως η πρόθεση του Ομτσίχ να ανεχθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν προκαλεί έκπληξη. «Στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο Ολλανδός πολιτικός είχε ταχθεί υπέρ τέτοιου είδους πειραμάτων, μιας και αυτά θα μπορούσαν να ανανεώσουν την πολιτική κουλτούρα», υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung.

Όμως «η προσέγγιση του Ομτσίχ ενέχει ρίσκο, δεν του κοστίζει μόνο από τη συμπάθεια πολιτικών με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί, αλλά και των ιδίων των ψηφοφόρων του, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων υποστηρίζει τη συνεργασία με τον Βίλντερς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά βέβαια παραμένει πιστός στις αρχές του, γεγονός που θα μπορούσε να του αποφέρει θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v