Τουρκία: Νέα μέτρα για την προστασία της λίρας

Ενθάρρυνση των αποταμιεύσεων σε εθνικό νόμισμα και αντικίνητρα για καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα.

Τουρκία: Νέα μέτρα για την προστασία της λίρας

Τροποποιήσεις του κανονιστικού πλαισίου εισάγει η Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει τον συνωστισμό αποταμιευτών στα ξένα νομίσματα και να αμβλύνει την πίεση που υφίσταται η λίρα μετά τον τερματισμό του επιθετικού κύκλου αύξησης επιτοκίων πριν από λίγες μέρες.

Η κεντρική τράπεζα, μεταδίδει το Bloomberg, καθιστά πιο δαπανηρές για τις εμπορικές τράπεζες τις καταθέσεις σε σκληρά νομίσματα, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τις υποχρεωτικές απαιτήσεις αποθεματικών σε λογαριασμούς που συνδέονται με συνάλλαγμα, στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος που αποσκοπεί στη στήριξη της λίρας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα για να ενθαρρύνουν τις αποταμιεύσεις στο εθνικό νόμισμα και να διασφαλίσουν τη μετάδοση των επιτοκίων στην οικονομία, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιξης την περασμένη εβδομάδα, που ανέβασε το σημείο αναφοράς στο 45%.

Η λίρα μετακινήθηκε ανεπαίσθητα σήμερα Τρίτη, ύστερα από μηνιαίες απώλειες κοντά στο 3% έναντι του δολαρίου.

 

Οι τελευταίες κινήσεις ακολουθούν τις μειώσεις επιτοκίων σε καταθέσεις σε λίρα, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τους αποταμιευτές στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, σε μια συγκυρία που ο πληθωρισμός οδεύει προς το 70%.

Οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει στο εξής να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για καταθέσεις και κεφάλαια συμμετοχής σε συνάλλαγμα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στον ιστότοπό της. 

Η νομισματική αρχή μειώνει επίσης τις απαιτήσεις για λογαριασμούς ταμιευτηρίου που συνδέονται με συνάλλαγμα έως και έξι μήνες, περιορίζοντας την υποχρεωτική αναλογία τους στο 25% από 30%. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι καταθέτες σε λίρα μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες συναλλάγματος παίρνοντας αποζημίωση με κρατική εγγύηση για οποιαδήποτε υποτίμηση υπερβαίνει τους τόκους των λογαριασμών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v