Ενόψει πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ευρωομάδας καλεί τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι για πόλεμο χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, φτιάχνοντας τη δική τους πυρηνική ομπρέλα.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) –που θεωρείται ότι διατηρεί το προβάδισμα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου– χαρακτήρισε τον Τραμπ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «το δίδυμο που θέτει το πλαίσιο» για το 2024.
Η αναμενόμενη στέψη του Τραμπ ως υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, μετά τις νίκες στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ, στοιχειώνει την Ευρώπη, γράφει το Politico, καθώς ο πρώην πρόεδρος έχει αφήσει στίγμα ΝΑΤΟ-σκεπτικιστή, κατηγορώντας τις χώρες της ΕΕ ότι δεν πληρώνουν όσα οφείλουν και απειλώντας ότι δεν θα έρθει να υπερασπιστεί την Ευρώπη αν δεχτεί επίθεση.
«Θέλουμε το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε εαυτούς και χωρίς αυτό - ή σε εποχές Τραμπ», είπε ο Βέμπερ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Politico, επιστρέφοντας σιδηροδρομικώς από το Κίεβο. «Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στην Αμερική, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί μόνη της στην εξωτερική πολιτική και να υπερασπιστεί ανεξάρτητα τον εαυτό της», είπε ο ισχυρός Γερμανός συντηρητικός.
Μοιραία οι συνειρμοί άγγιξαν το ευαίσθητο ζήτημα της ευρωπαϊκής πυρηνικής άμυνας. Το ΝΑΤΟ βασίζεται επί του παρόντος εν πολλοίς στις αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες αναπτύσσονται σε έξι αεροπορικές βάσεις σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία.
«Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει αποτρεπτικές δυνάμεις, να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», είπε. «Όλοι γνωρίζουμε ότι, στα δύσκολα, η πυρηνική επιλογή είναι η πιο αποφασιστική».
Αφότου εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, έχει πυκνώσει η ρητορική Πούτιν για τα πυρηνικά, με τακτικές πλην κεκαλυμμένες απειλές προς τη Δύση. Εντός ΕΕ, η μόνη χώρα που θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο επί του πεδίου είναι η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές.
Το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο στις ευρωπαϊκές δομές
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε το 2020 την ιδέα ενός ευρωπαϊκού πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού υπό τη Γαλλία, καλώντας για «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στη συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης. Αλλά η Γερμανία δεν δέχτηκε ποτέ αυτή την προσφορά. Το 2022, η Γαλλία προσκάλεσε ξανά το Βερολίνο σε μια σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι η προσφορά βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.
Σύμφωνα με τον Βέμπερ, είναι πλέον καιρός να επαναφέρουμε αυτή την ιδέα για διεθνοποίηση της «δύναμης κρούσης».
«Θα ήθελα να δω ως μακροπρόθεσμο στόχο την ευρωπαϊκή διάσταση της πυρηνικής άμυνας», είπε ο ηγέτης του ΕΛΚ. Αλλά, εφόσον αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, θα πρέπει να δεχτούμε την προσφορά Μακρόν και πλέον να σκεφτούμε πώς το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο μπορεί να ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές δομές».
Η άλλη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη -αλλά εκτός ΕΕ- είναι η Βρετανία, με λιγότερες από 260 κεφαλές. «Ίσως, για να ξεκαθαρίσουμε τις επιλογές, μετά τα χρόνια του Brexit, βρισκόμαστε σ' ένα σημείο που θα πρέπει να ανοίξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους Βρετανούς φίλους μας», συνέχισε ο Βέμπερ.
«Δυσκολεύονται κι αυτοί να κατοχυρώσουν την ασφάλειά τους και ξεμένουν από χρήματα για τα δύο αεροπλανοφόρα τους. Επίσης, δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Απ' αυτή την άποψη, ίσως είναι τώρα η ώρα να ξεκινήσει ένας οργανωμένος δομημένος διάλογος με τη Μεγάλη Βρετανία».
Ο Βέμπερ παραδέχτηκε ότι, παρότι η γηραιά ήπειρος είναι διχασμένη σε θέματα όπως η Ρωσία και η άμυνα, οι πολιτικοί των κεντρώων και μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για τη χαρτογράφηση των κινδύνων.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», υποστήριξε. «Δεν πρέπει να κρύψουμε την πραγματικότητα της απειλής που ενσαρκώνει ο Πούτιν για να δημιουργήσουμε μια κάποια αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε άσχημα».