Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν στους ομολόγους τους των ΗΠΑ ότι η Κίνα δεν θα κάνει «ποτέ τον παραμικρό συμβιβασμό» για την Ταϊβάν και αξίωσαν από τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να εξοπλίζουν» το νησί, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνομιλίες στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη, και προχθές, Δευτέρα, στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, μερικές ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν το Σάββατο.
Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της, βρίσκεται στο επίκεντρο των σινοαμερικανικών εντάσεων, ενώ οι ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων των αρχών της νήσου.
«Για το θέμα της Ταϊβάν, η Κίνα δεν θα κάνει ποτέ τον παραμικρό συμβιβασμό ή παραχώρηση», τόνισε η κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία κατά τις διμερείς αυτές συνομιλίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
«Απαιτεί οι ΗΠΑ να σέβονται την αρχή της μίας Κίνας, να σέβονται τη δέσμευσή τους με συγκεκριμένο τρόπο, παύοντας να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και αντιτιθέμενες σε οποιαδήποτε ανεξαρτησία της Ταϊβάν», υπογράμμισε.
Αν και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως την μόνη νόμιμη κινεζική κυβέρνηση, είναι επίσης ο βασικός στρατιωτικός υποστηρικτής των αρχών της Ταϊβάν, πράγμα το οποίο προκαλεί τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει καταφέρει ακόμη να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949.
Το Πεκίνο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας "ειρηνικής" επανένωσης με τη νήσο, όπου οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι κυβερνώνται βάσει δημοκρατικού συστήματος. Ωστόσο δεν έχει αποκλείσει ποτέ την χρήση στρατιωτικής ισχύος.
Οι ΗΠΑ να πάψουν να υπερβάλλουν
Οι κάτοικοι της Ταϊβάν ψηφίζουν το Σάββατο για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους.
Ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (PDP, υπέρ της ανεξαρτησίας), είναι το φαβορί για να διαδεχθεί την νυν πρόεδρο Τσάι Ινγκ-Γουέν (επίσης του PDP). Οι δυο τους θεωρούνται «μαύρα πρόβατα» από το Πεκίνο λόγω της θέσης τους υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου.
Η Κίνα κάλεσε εξάλλου τις ΗΠΑ κατά τις συνομιλίες αυτές «να περιορίσουν την στρατιωτική τους παρουσία και τις προκλητικές τους ενέργειες» στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου οι δύο δυνάμεις διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα παράλληλα στρατιωτικές ασκήσεις.
Κινεζικά πολεμικά πλοία διεξήγαγαν εκεί την Πέμπτη γυμνάσια, την ώρα που οι Φιλιππίνες είχαν εκπαιδευτικές ασκήσεις με τον αμερικανικό στρατό έπειτα από μια σειρά περιστατικών με το Πεκίνο σε αμφισβητούμενα ύδατα.
«Οι ΗΠΑ οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πλήρως τα βαθιά αίτια των προβλημάτων ναυτικής και αεροπορικής ασφάλειας, να ελέγξουν τα στρατεύματά τους, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και να πάψουν να υπερβάλλουν και να μεγαλοποιούν» τα περιστατικά, σημειώνει επίσης το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη για την «σημασία του σεβασμού της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ανοιχτή θάλασσα» απέναντι στην «επανειλημμένη παρενόχληση» της Κίνας «κατά φιλιππινέζικων σκαφών που δρουν νόμιμα στην Νότια Σινική Θάλασσα».
Τον Δεκέμβριο, κινεζικά πλοία στόχευσαν με εκτοξευτήρες νερού φιλιππινέζικα σκάφη σε δύο ξεχωριστές αποστολές ανεφοδιασμού σε αμφισβητούμενους υφάλους, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκαν από την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων.
Διεκδικήσεις
Σημειώθηκε επίσης σύγκρουση ανάμεσα σε φιλιππινέζικο σκάφος και πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής. Η Κίνα και οι Φιλιππίνες επέρριψαν τότε η μια στην άλλη την ευθύνη για το περιστατικό.
Το Πεκίνο διεκδικεί μεγάλο μέρος των νησιών της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι) έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις και καθεμία ελέγχει μικρά νησιά ή υφάλους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν τον Νοέμβριο να ξαναρχίσουν διμερείς στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ των χωρών τους, οι οποίες είχαν ανασταλεί για πάνω από ένα έτος.
Οι συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα έγιναν από τον Μάικλ Τσέις, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, και τον Κινέζο στρατηγό Σονγκ Γιαντσάο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
"Η Κίνα εξέφρασε τη βούλησή της να αναπτύξει υγιείς και σταθερές σχέσεις με τις ΗΠΑ στη βάση της ισότητας και του σεβασμού", ανέφερε επίσης το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου υπογράμμισε από την πλευρά της τη σημασία της διατήρησης "ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας ανάμεσα στους στρατιωτικούς" προκειμένου να "αποφευχθεί μια γενίκευση του ανταγωνισμού σε σύγκρουση".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ