Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράκ: Επικράτηση φιλοιρανικών κομμάτων-παρατάξεων στις επαρχιακές εκλογές

Είναι οι πρώτες εκλογές αυτού του είδους των 10 τελευταίων ετών. Μικρή η συμμετοχή του κόσμου. Άγγιξε μόλις το 41%. Τι ισχύει για τη Βαγδάτη.

Ιράκ: Επικράτηση φιλοιρανικών κομμάτων-παρατάξεων στις επαρχιακές εκλογές

Σιιτικά φιλοιρανικά κόμματα κέρδισαν την πλειοψηφία των εντολών στις περισσότερες επαρχίες του Ιράκ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των επαρχιακών εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από την Εκλογική Επιτροπή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πρώτες εκλογές αυτού του είδους των δέκα τελευταίων ετών. H ψηφοφορία ήταν αφιερωμένη στον ορισμό των επαρχιακών συμβουλίων πραγματοποιήθηκε πριν από δέκα ημέρες σε 15 από τις 18 επαρχίες του Ιράκ, με τις τρεις επαρχίες της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν να πηγαίνουν στις κάλπες για να αποφασίσουν σε ξεχωριστή ψηφοφορία.

Τα συμβούλια απολαμβάνουν σημαντικά προνόμια: εκλέγουν τον κυβερνήτη της επαρχίας και διαθέτουν προϋπολογισμούς για την υγεία, τις μεταφορές και την εκπαίδευση.

Σε εννέα κεντρικές και νότιες επαρχίες, αναδεικνύονται δύο τάσεις: οι μεγάλοι νικητές είναι είτε τα κόμματα των σημερινών κυβερνητών, είτε, κυρίως, οι συνασπισμοί που σχηματίζονται από τα φιλοϊρανικά κόμματα που κυριαρχούν στο Κοινοβούλιο.

Στις επαρχίες της Βαγδάτης, του Ντι Καρ, του Μαϊσάν, της Βασόρας, της Βαβυλώνας και ακόμη και του Ουασίτ, οι ίδιες συμμαχίες ανταγωνίζονται συχνά για τις τέσσερις πρώτες θέσεις: ο συνασπισμός “Nabni” (Χτίζουμε), με επικεφαλής τον Hadi al-Ameri, ανώτερο στέλεχος του Hashd al. -Διοικητής των Shaabi, πρώην φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί που έχουν πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις, ο συνασπισμός «Κράτος Δικαίου» του πρώην πρωθυπουργού Nuri al-Maliki, ο συνασπισμός των Δυνάμεων του Πατριωτικού Κράτους (Ammar al-Hakim και πρώην πρωθυπουργός Haider al-Abadi).

Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, το «Κράτος Δικαίου» και το «Nabni» βρίσκονται στην πρώτη θέση, με εννέα από τις 52 έδρες το καθένα, ακολουθούμενο από το «Taqadom» (Πρόοδος), το κόμμα του ισχυρού Σουνίτη Mohamed al-Halbussi, πρώην προέδρου του κοινοβουλίου. . Ο Χαλμπούσι βρέθηκε στην κορυφή στην κατά κύριο λόγο σουνιτική επαρχία του αλ-Ανμπάρ, στα δυτικά της χώρας.

Στο Ιράκ, οι εκλογές και οι διορισμοί αξιωματούχων στις ανώτατες θέσεις είναι συχνά δύσκολες διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, που περιπλέκονται από συμφωνίες υπό σκληρές διαπραγματεύσεις.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου ήταν 41%, σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή.

Οι εκλογές διεξήχθησαν στη σκιά της έντονης απογοήτευσης ενός μέρους της κοινής γνώμης σε αυτή τη χώρα πλούσια σε υδρογονάνθρακες, αλλά υπονομευμένη από την ενδημική διαφθορά και όπου οι κάτοικοι υποφέρουν καθημερινά λόγω των υποδομών και των δημόσιων καταστροφικών υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v