Η Οτάβα θα εφαρμόσει από τον Ιανουάριο μεταναστευτικό πρόγραμμα για να επιτρέψει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που έχουν οικογένεια στον Καναδά να ζητήσουν την έκδοση προσωρινής βίζας (θεώρηση εισόδου), ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ο Καναδός υπουργός Μετανάστευσης Μαρκ Μίλερ.
Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό θα χορηγήσει προσωρινή άδεια παραμονής για τρία χρόνια στα μέλη της διευρυμένης οικογένειας Καναδών πολιτών (σύζυγοι, παιδιά, εγγόνια, αδελφοί και αδελφές, γονείς ή παππούδες), που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους.
"Γνωρίζουμε ότι πολλοί Καναδοί ανησυχούν για την ασφάλεια των συγγενών τους στη Γάζα, γι'αυτόν τον λόγο ανακοινώνουμε προσωρινά μέτρα μετανάστευσης", σημείωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μολονότι όπως διευκρίνισε προς το παρόν είναι "εξαιρετικά δύσκολο να φύγει (κάποιος) από τη Γάζα".
"Ο Καναδάς δεν καθορίζει ποιος, πότε ή πόσα άτομα θα μπορούν να διασχίσουν" το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, που αποτελεί την μόνη μεθοριακή διάβαση που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με τον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθεσε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πάνω από 600 Καναδοί και μόνιμοι κάτοικοι Καναδά έχουν μπορέσει να φύγουν από τη Γάζα μέσω της μεθοριακής αυτής διάβασης.
Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος που στοίχισε τη ζωή, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, περίπου 1.140 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, το Ισραήλ ορκίστηκε να "εξαλείψει" τη Χαμάς, σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα, πολιορκώντας τον και διεξάγοντας εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση από τις 27 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 20.000 ανθρώπων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, εκ των οποίων τουλάχιστον 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ