Η Ρωσία, από τις μεγαλύτερες παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ζήτησε να αποφευχθεί μια «χαοτική» έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα, χαιρετίζοντας παράλληλα τον «συμβιβαστικό» χαρακτήρα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην COP28 στο Ντουμπάι.
«Έχουμε υπογραμμίσει, σε κάθε ευκαιρία, τις συνέπειες μιας χαοτικής εξόδου του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, χωρίς την υποστήριξη της επιστήμης», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Ρουσλάν Εντελγκεριόφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Το τελικό κείμενο καλεί σε συνεισφορά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά συστήματα μέσω δίκαιης και συντεταγμένης μετάβασης και λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους εθνικές καταστάσεις - είναι σημαντικό αυτό», πρόσθεσε.
«Οι τελικές διατυπώσεις δεν ικανοποιούν πιθανώς όλους, αλλά αυτό επιβεβαιώνει τον συμβιβαστικό χαρακτήρα της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Εντελγκεριόφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τα θέματα του κλίματος.
Η Ρωσία ανήκει στις μεγαλύτερες παραγωγούς φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η ρωσική Σιβηρία και η ρωσική Αρκτική συγκαταλέγονται στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια καταγράφουν τακτικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών ενώ πλήττονται από πολύ μεγάλες πυρκαγιές.
Ωστόσο, το θέμα του κλίματος απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια συζήτηση, κυρίως μετά την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Από την έναρξη της σύγκρουσης, η εξουσία έχει καταστείλει μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και έχει χαλαρώσει τα πρότυπα κατά της ρύπανσης ώστε να υποστηρίξει την οικονομία που τελεί υπό κυρώσεις και τη στρατιωτική βιομηχανία που λειτουργεί σε πυρετώδεις ρυθμούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ