Ερευνα UBS: Η νέα γενιά ζάπλουτων τρώει τα... έτοιμα

Τα δισ. που κληρονομήθηκαν ξεπέρασαν αυτά που παρήγαγαν οι επιχειρήσεις. Ερώτημα τι θα κάνουν τα 73 τρισ.(!) που θα πέσουν στα χέρια κροίσων των ΗΠΑ ως το 2045.

Ερευνα UBS: Η νέα γενιά ζάπλουτων τρώει τα... έτοιμα

Η νέα γενιά πάμπλουτων του κόσμου κέρδισε περισσότερα φέτος από περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε παρά από τη δική της δημιουργία πλούτου -πρώτη φορά που καταγράφει κάτι τέτοιο η ελβετική τράπεζα UBS εδώ και εννέα χρόνια που διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Συνολικά 141 δισ. δολάρια συγκέντρωσαν 84 αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο το 2023, ενώ 151 δισ. δολάρια μεταβιβάστηκαν σε 53 κληρονόμους, σύμφωνα με την έρευνα της τράπεζας που παρουσιάζουν οι Financial Times.

«Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι συσσώρευσαν περισσότερο πλούτο από κληρονομιές παρά από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα», σημειώνει ο Μπέντζαμιν Καβάλι, επικεφαλής της UBS για την παγκόσμια διαχείριση πλούτου. «Κι αυτό περιμένουμε να ενταθεί τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι θα αφήσουν 5,2 τρισ. δολάρια στα παιδιά τους».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξήθηκε από 2.376 σε 2.544 το 12μηνο που έληξε τον Απρίλιο του 2023. Την ισχυρότερη αύξηση περιουσιακών στοιχείων καταγράφουν Ευρωπαίοι με δραστηριότητες εστιασμένες στον καταναλωτή.

«Η μεταφορά μεγάλου πλούτου αποκτά μεγάλη δυναμική τώρα», δήλωσε ο Μαξ Κούνκελ, επικεφαλής επενδύσεων της UBS για τον παγκόσμιο οικογενειακό πλούτο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν παράλληλα σχετική επιβράδυνση στη δημιουργία πλούτου. «Υποδηλώνουν ότι είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί πλούτος σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και οικονομικής/γεωπολιτικής αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο Κούνκελ.

Η «μεγάλη μεταφορά πλούτου» από τη γενιά των boomers και της Generation X σε millennials και νεότερους συνεχίζεται. Η ερευνητική εταιρεία Cerulli Associates εκτιμά ότι περίπου 73 τρισ. δολάρια θα κληρονομηθούν μέχρι το 2045 μόνο στις ΗΠΑ.

Η μελέτη της UBS διαπίστωσε επίσης ότι το 62% των δισεκατομμυριούχων ανέφεραν τη γεωπολιτική ως τη μεγαλύτερη επιχειρηματική τους ανησυχία, πάνω από τον πληθωρισμό και την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Κούνκελ σημείωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι διαφορετικών γενεών έχουν και διαφορετικούς φόβους. Η πρώτη γενιά επικεντρώνεται περισσότερο στην πιθανότητα ύφεσης και σε άλλες άμεσες απειλές.

Άλλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις γενιές των ζάμπλουτων προέκυψε αναφορικά με τις προτιμώμενες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Οι παλαιότεροι ενδιαφέρονται περισσότερο για την επενδυτική τους επέκταση σε σταθερό εισόδημα και ιδιωτική πίστωση, ενώ οι νεότεροι ρέπουν προς το χρηματιστήριο και τα private equity. Η επόμενη γενιά σκέφτεται περισσότερο τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, τη γεωπολιτική και την καινοτομία.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Μάθιου Φλέμινγκ, συνεργάτης της διαχειρίστριας Stonehage Fleming με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε: «Δεν αποκλείεται να έχει παρέλθει η περίοδος της μεγάλης δημιουργίας πλούτου».

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα με αντίστοιχη έρευνα της δικής του εταιρείας, πρόσθεσε ότι η γεωπολιτική καθορίζει την πρώτη γραμμή των επενδυτικών αποφάσεων των ελίτ, ενώ οι νεότεροι ενδιαφέρονται σαφώς περισσότερο από τους γονείς τους για τον κοινωνικό αντίκτυπο των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Είναι καλό ότι αναλαμβάνουν πλούτο με μεγαλύτερη υπευθυνότητα», είπε. «Αρκεί να διασφαλιστεί ότι θα χειριστούν κατάλληλα αυτή την ευθύνη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v