Ερντογάν σε Σολτς: Εμείς δεν βαρυνόμαστε με το Ολοκαύτωμα, μιλάμε ελεύθερα

Σκληρή γλώσσα στην συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου με τον Καγκελάριο. «Η Τουρκία δεν τους αδίκησε ποτέ και δεν τους χρωστάει τίποτα». «Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που κατασκευάζει πολεμικά αεροσκάφη». Η αντίδραση Σολτς.

Ερντογάν σε Σολτς: Εμείς δεν βαρυνόμαστε με το Ολοκαύτωμα, μιλάμε ελεύθερα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την κριτική του κατά του Ισραήλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για επείγουσα κατάπαυση του πυρός με στόχο τον τερματισμό της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι επιθέσεις σε παιδιά και νοσοκομεία δεν έχουν θέση στο εβραϊκό ιερό βιβλίο. «Το να πυροβολείς νοσοκομεία ή να σκοτώνεις παιδιά δεν υπάρχει στην Torah, δεν μπορείς να το κάνεις», είπε ο πρόεδρος. Συνέχισε λέγοντας ότι το Ισραήλ σκότωσε χιλιάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

"Το Ισραήλ στοχεύει νοσοκομεία, σπίτια λατρείας και εκκλησίες; Ναι, το κάνει. Εμένα, ως μουσουλμάνο, με ενοχλεί αυτό", είπε, καθώς επέκρινε τους δυτικούς χριστιανούς ηγέτες για την αποτυχία τους να καταδικάσουν τις επιθέσεις σε εκκλησίες.

Συμπλήρωσε ότι ενώ η Γερμανία είναι «υπόχρεη» στους Εβραίους για το Ολοκαύτωμα, η Τουρκία δεν τους αδίκησε ποτέ και δεν τους χρωστάει τίποτα, επομένως η χώρα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις ανησυχίες και τις επικρίσεις της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.

Ερωτηθεις από δημοσιογράφο για την αγορά των αεροσκαφών Eurofighter από τη Γερμανία, ο Ερντογάν τόνισε: «Είτε η Γερμανία μας δώσει τα Eurofighter είτε όχι, δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που κατασκευάζει πολεμικά αεροσκάφη. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε από άλλες χώρες. Μην μας απειλείτε με αυτό».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει ότι αν τεθεί επίσημο αίτημα από την Αγκυρα, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται από τη Γερμανία η οποία θα ακολουθηθεί και σε αυτή την περίπτωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ.

"Η Τουρκία και η Γερμανία θα πρέπει να εργαστούν για τη διασφάλιση ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης στην περιοχή", είπε, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην κατάπαυση του πυρός και στην ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους άπορους στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης την ανάγκη για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι η παρούσα κατάσταση έχει αποδείξει ότι είναι «αναπόφευκτη» για την ειρήνη. «Ως Τουρκία, στόχος μας είναι να διευκολύνουμε μια ατμόσφαιρα στην οποία η Παλαιστίνη και το Ισραήλ συνυπάρχουν ειρηνικά», είπε.

Από την πλευρά του, ο Σολτς είπε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων αμάχων στη Γάζα, αλλά επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας - είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό κίνητρο, από τη δεξιά ή από την αριστερά, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», τόνισε ο καγκελάριος και επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς το Ισραήλ. «Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα», πρόσθεσε.

«Δεν είναι μυστικό ότι για την τρέχουσα κρίση έχουμε διαφορετικές - εν μέρει πολύ διαφορετικές - απόψεις. Συμμεριζόμαστε όμως την ανησυχία για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και παρά τις διαφορές, είναι σημαντικό να συζητούμε απευθείας», δήλωσε ο καγκελάριος, ο οποίος καταδίκασε για μία ακόμη φορά ευθέως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο κ. Σολτς ευχαρίστησε πάντως τον συνομιλητή του για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στην εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει νέους κανονισμούς, καθώς η Ρωσία έχει εδώ και λίγους μήνες αποχωρήσει από την σχετική συμφωνία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v