Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυτικοί ηγέτες καλούν το Ισραήλ να τερματίσει τις δολοφονίες αμάχων

Την ώρα που οι βομβαρδισμοί και η χερσαία ισραηλινή επίθεση αναγκάζουν τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας να κλείσουν, δυναμώνουν οι φωνές των συμμάχων για προστασία των αμάχων. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πια».

Δυτικοί ηγέτες καλούν το Ισραήλ να τερματίσει τις δολοφονίες αμάχων

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από δυτικούς συμμάχους ώστε να τερματίσει τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα, καθώς οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση αναγκάζουν τα περισσότερα νοσοκομεία του θύλακα να κλείσουν και ωθεί το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προτρέποντας την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει βρέφη και γυναίκες, έγινε ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δυτικής χώρας που ζήτησε κατάπαυση πυρός μετά από περισσότερο από έναν μήνα σφοδρών μαχών.

«De facto σήμερα, οι άμαχοι βομβαρδίζονται, de facto», είπε σε συνέντευξή του στο BBC. «Αυτά τα μωρά, αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία νομιμότητα. Συνεπώς, προτρέπουμε το Ισραήλ να σταματήσει».

Τα σχόλια Μακρόν ακολούθησαν την προειδοποίηση του Άντονι Μπλίνκεν, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι «πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι» σκοτώθηκαν στις μάχες, καθώς το εβραϊκό κράτος ενίσχυσε τις επιχειρήσεις του μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία στη Γάζα, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «αρκετά» δέχτηκαν απευθείας χτυπήματα την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να καταδικάζουν τη Χαμάς και όχι το Ισραήλ για τη ζημιά στους αμάχους.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Ισραήλ μπήκε στον πόλεμο λόγω της βίαιης δολοφονίας εκατοντάδων Ισραηλινών από την τρομοκρατική οργάνωση που κρατά ομήρους πάνω από 200 Ισραηλινούς», είπε.

Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες συναντήθηκαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία σήμερα Σάββατο, όπου αναμένεται να επαναλάβουν τις εκκλήσεις τους για άμεση κατάπαυση πυρός στον πόλεμο των πέντε εβδομάδων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι «περίπου 200.000 άνθρωποι» εγκατέλειψαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες με τη Χαμάς, και μετακινήθηκαν προς τα νότια τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας προς την Αίγυπτο θα επαναλειτουργήσει αύριο, ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων. Η διάβαση παρέμεινε κλειστή την Παρασκευή, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη μετακίνηση τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζας προς τη Ράφα.

Οι ιατρικές αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στον θύλακα, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του επειδή είχε ξεμείνει από καύσιμα για τις γεννήτριές του.

Μιλώντας από το νοσοκομείο σήμερα Σάββατο στο Jazeera TV υπό τους ήχους βομβαρδισμών, ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, είπε ότι «η τελευταία γεννήτρια στο νοσοκομείο είχε σταματήσει εντελώς».

Πρόσθεσε ότι εξαιτίας των ισραηλινών επιδρομών δεν ήταν πλέον δυνατή η κίνηση γύρω από το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα, το οποίο περιέγραψε ως περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς.

Ο ανθρωπιστικός βραχίονας του ΟΗΕ, η OCHA, δήλωσε ότι 20 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Πρόσθεσε ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής οι επίγειες δυνάμεις του Ισραήλ είχαν περικυκλώσει τέσσερα νοσοκομεία στην περιοχή αλ-Νασρ της πόλης της Γάζας.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα αφού οι μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν την πιο αιματηρή επίθεση στο εβραϊκό κράτος τον περασμένο μήνα, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο βομβαρδισμός του εξαθλιωμένου θύλακα από το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.500 παιδιά και περισσότερες από 3.000 γυναίκες, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Περιόρισε επίσης τις προμήθειες καυσίμων, ηλεκτρισμού, τροφής και νερού στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή.

Το Ισραήλ λέει ότι επιχειρεί εναντίον νοσοκομείων επειδή η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως βάσεις. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη λωρίδα από το 2007, το αρνήθηκε.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, είπε ότι η οργάνωση ήταν «σοκαρισμένη και συγκλονισμένη» από τις εικόνες και τις αναφορές που προέρχονται από τη Σίφα.

Ο Mai al-Kaila, υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, δήλωσε ότι 39 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν στο νοσοκομείο Σίφα λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, οξυγόνου και φαρμάκων. Δύο νεογνά ήδη πέθαναν.

Ο Mohamed Abu Silmeyeh, διευθυντής του νοσοκομείου, δήλωσε στο Al Jazeera TV ότι εξακολουθούν να μεταφέρονται τραυματίες «αλλά δεν μπορούμε να τους χειρουργήσουμε γιατί όλα τα χειρουργεία είναι εντελώς κλειστά και χωρίς ρεύμα».

Είπε ότι υπάρχουν περίπου 500-600 ασθενείς εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο, καθώς και 800 άτομα προσωπικό και περίπου 15.000 εκτοπισμένοι. Πρόσθεσε ότι ένα βρέφος είχε ήδη πεθάνει λόγω έλλειψης ρεύματος στη θερμοκοιτίδα του.

«Οι ιατρικές ομάδες χρησιμοποιούν πρωτόγονες μεθόδους για να κρατήσουν τα βρέφη ζεστά, όπως τυλίγοντάς τα σε σελοφάν και παρέχοντάς τους τεχνητή αναπνοή, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Περιμένω περισσότερους ανθρώπους να πεθάνουν στη θερμοκοιτίδα και στις μονάδες ΜΕΘ», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v