Τεθωρακισμένα οχήματα στον Λίβανο θα παραδώσει η Γαλλία

Ζωτικής σημασίας η ενίσχυση του λιβανέζικου στρατού, ώστε να συντονιστεί με την ειρηνευτική δύναμη των Ην. Εθνών στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Μακροπρόθεσμη η στήριξή μας προς τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου παρά τις δυσκολίες, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΑΜ.

Τεθωρακισμένα οχήματα στον Λίβανο θα παραδώσει η Γαλλία

Η Γαλλία θα στείλει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα στον στρατό του Λιβάνου ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί σωστά τις περιπολίες του στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας.

Μιλώντας στην εφημερίδα του Λιβάνου L'Orient Le Jour, έπειτα από επίσκεψή του στη χώρα, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση του λιβανέζικου εθνικού στρατού ώστε να μπορεί να συντονιστεί σωστά με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών καθώς αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

"Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως για την μεταφορά των στρατιωτών με προστασία από τεθωρακισμένα, κάτι το οποίο είναι βασικό για να διατηρηθούν οι περιπολίες", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πολλές δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα θα παραδοθούν σύντομα στον λιβανέζικο στρατό.

"Η στήριξή μας προς τον λιβανέζικο στρατό είναι μακροπρόθεση όποιες κι αν είναι οι παρούσες δυσκολίες", υπογράμμισε ο Λεκορνί.

"Το Παρίσι θα παραδώσει επίσης φάρμακα, ενώ θεσπίζει και ένα κοινό πρόγραμμα για την μελλοντική αγορά ιατρικών προμηθειών σε λογικές τιμές για τον λιβανέζικο στρατό", είπε.

Η Γαλλία έχει επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ιστορική της σχέση με τον Λίβανο για να επιχειρήσει να αποκλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, αλλά η βία έχει κορυφωθεί.

Περίπου 700 Γάλλοι στρατιώτες υπηρετούν στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), η οποία ιδρύθηκε το 1978 μετά την έκρηξη της βίας στο σύνορο Ισραήλ-Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ, μια σιιτική μουσουλμανική ένοπλη οργάνωση, την οποία οι ΗΠΑ και άλλες χώρες χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, έχει τεράστια ισχύ στον Λίβανο, η οικονομία του οποίου καταρρέει και η κρατική μηχανή του λειτουργεί οριακά.

Λιβανέζοι ηγέτες φοβούνται ότι οι συγκρούσεις Χεζμπολάχ-Ισραήλ πιθανόν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v