Νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την πτήση επιστροφής από την Αστάνα στην Άγκυρα, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο πρόεδρός μας της MΙT Ιμπραήμ Καλίν συναντά την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, διαπραγματεύεται και με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς. Επιτρέψτε μου να σας το πω αυτό, ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε. Τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δίκαιη στάση όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την κατάσταση στη Γάζα και ως εκ τούτου η εμπιστοσύνη στο μπλοκ έχει«κλονιστεί βαθιά», ανέφεραν ο τηλεοπτικός σταθμός Haberturk και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Η υποστήριξη που έδειξαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Ισραήλ προήλθε από τα «χρέη τους» για το Ολοκαύτωμα, πρόσθεσε ο Ερντογάν σε σχόλια σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης επιστροφής από το Καζακστάν την Παρασκευή.
«Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρότασή του για εφαρμογή ενός συστήματος εγγυητριών χωρών στο πλαίσιο μίας λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα προσπαθήσει να διευκολύνει την κοινοβουλευτική επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα κατά των Κούρδων μαχητών.
Ο Ερντογάν υπέβαλε νομοσχέδιο που εγκρίνει την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο για επικύρωση τον περασμένο μήνα, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τη συμμαχία και τη Στοκχόλμη. Η Άγκυρα είχε αρχικά αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας λόγω του ότι, όπως υποστήριζε, η Στοκχόλμη φιλοξενούσε ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε πτήση επιστροφής από το Καζακστάν την Παρασκευή, ο Ερντογάν είπε ότι θα προσπαθήσει να υποστηρίξει τη διαδικασία επικύρωσης εφόσον και οι ομόλογοί της Τουρκίας την προσέγγισαν θετικά, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Haberturk και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις
Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην Αγκυρα ο Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες, Κυριακή και Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με Άραβες ομολόγους του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν το Σάββατο μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα.
Στην Τουρκία, ο Μπλίνκεν θα «υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας των ζωών αμάχων στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση το Σάββατο.
Θα συζητήσει επίσης «την κοινή μας δέσμευση για τη διευκόλυνση της αυξημένης, διαρκούς παράδοσης σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα» καθώς και τη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια έξω από τη Γάζα».
Θα συζητήσει επίσης τρόπους «να σταματήσει τη βία, να ηρεμήσει η ρητορική, και να μειωθούν οι περιφερειακές εντάσεις» καθώς και να εργαστεί για μια «διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που θα συμπεριλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».
με πληροφορίες από Reuters, Haberturk, skai.gr, ertnews.gr