Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν διαφωνίες και χρειάζονται “σε βάθος” και “περιεκτικό” διάλογο προκειμένου να περιορίσουν τις παρανοήσεις και να σταθεροποιήσουν τους δεσμούς τους, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, ξεκινώτας την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.
Στο πλευρό του Αμερικανού ομολόγου του Άντονι Μπλίνκεν, ο Ουάνγκ εκτίμησε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται σημαντικά κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να λύσουν από κοινού.
“Για τον λόγο αυτό η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν διάλογο. Όχι μόνο πρέπει να επανεκκινήσουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι σε βάθος και περιεκτικός”, επεσήμανε ο Ουάνγκ. Ο διάλογος θα βοηθήσει στον περιορισμό των παρανοήσεων, στη σταθεροποίηση της σχέσης και “θα τη φέρει πίσω στον δρόμο της υγιούς, σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης”, πρόσθεσε.
Ο Μπλίνκεν απάντησε: “Συμφωνώ με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών”.
Πριν τις δηλώσεις Ουάνγκ, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι ανυπομονεί να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του. Στη διάρκεια της συνάντησής τους ο Μπλίνκεν του απηύθυνε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.
Η τριήμερη επίσκεψη του Ουάνγκ στις ΗΠΑ είναι η πιο πρόσφατη σε σειρά συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις δύο χώρες, σε μια προσπάθεια Πεκίνο και Ουάσινγκτον να διαχειριστούν τις διαφορές τους αποφεύγοντας τη σύγκρουση.
Η επίσκεψη αυτή έχει επίσης στόχο να προετοιμάσει πιθανολογούμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο.
Μπλίνκεν και Ουάνγκ θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους σήμερα, ενώ αργότερα ο Κινέζος υπουργός θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και πιθανόν με τον Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τον Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνάντηση Μπλίνκεν- Ουάνγκ εντάσσεται στη σειρά προσπαθειών που έχουν στόχο “να διατηρηθούν ανοικτές οι γραμμές επικοινωνίας και να γίνει με υπεύθυνο τρόπο η διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας”.
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν στις σχέσεις της με την Κίνα είναι να αποφύγει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και το ενδεχόμενο οι διαφωνίες σε σειρά θεμάτων, από το εμπόριο και την Ταϊβάν ως τη Νότια Σινική Θάλασσα, να εκτραχυνθούν σε σύγκρουση.
Εξάλλου αναλυτές αναμένουν ότι οι συνομιλίες με τον Ουάνγκ θα επικεντρωθούν και στις προετοιμασίες για μια συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σι στο περιθώριο της συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC), η οποία θα διεξαχθεί στο Σαν Φρανσίσκο από τις 11 ως τις 17 Νοεμβρίου. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο του 2022.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ