Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Ασυγχώρητη η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας

«Η συνείδησή σας δεν έχει πληγωθεί από τα εγκλήματα της ισραηλινής αποικιακής κατοχής επί 56 χρόνια ή από την τρομοκρατία, τις δολοφονίες, τις καταστροφές και την πείνα που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός σήμερα;» δήλωσε ο Ριάντ αλ-Μαλίκι.

Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Ασυγχώρητη η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ενιαία θέση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, είναι «ασυγχώρητη», κατήγγειλε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι.

Καταγγέλλοντας τις «σφαγές που διαπράττονται από το Ισραήλ», ο Παλαιστίνιος υπουργός εκτίμησε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε το καθήκον να τις σταματήσει»: «η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ασυγχώρητη», δήλωσε εντός της αίθουσας του Συμβουλίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η ανθρώπινη συνείδησή σας δεν έχει πληγωθεί από τα εγκλήματα της ισραηλινής αποικιακής κατοχής επί 56 χρόνια ή από τις τρομοκρατικές δολοφονίες, τις καταστροφές και την πείνα που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός σήμερα;» πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι συχνά διχασμένο ως προς το ισραηλινο-παλαιστινιακό θέμα, απέρριψε αρχικά μια ρωσική πρόταση ψηφίσματος που ζητούσε «ανθρωπιστική εκεχειρία». Μόνο πέντε από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου είχαν υποστηρίξει το κείμενο, που καταδίκαζε «κάθε μορφή βίας εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», αλλά δεν κατονόμαζε τη Χαμάς, κάτι που ήταν απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος που επεξεργάστηκε η Βραζιλία, η οποία ασκεί τον Οκτώβριο την προεδρία του Συμβουλίου, μπλοκαρίστηκε από το αμερικανικό βέτο. Η Ουάσινγκτον είχε καταγγείλει το εν λόγω κείμενο καθώς δεν έκανε μνεία στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ 12 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ.

Ένα τρίτο ψήφισμα που επεξεργάστηκαν οι Αμερικανοί κυκλοφορεί στους κόλπους των κρατών μελών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, τονίζει κυρίως «το δικαίωμα όλων των κρατών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v