Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεντάγωνο: Γκάζι στον πυρηνικό εξοπλισμό πατά η Κίνα

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 3.708 πυρηνικές κεφαλές, η Ρωσία 4.489 και η Κίνα 410, αλλά είναι η μόνη χώρα που «έχει τη βούληση και ολοένα και περισσότερο την ικανότητα να αλλάξει τη διεθνή τάξη».

Πεντάγωνο: Γκάζι στον πυρηνικό εξοπλισμό πατά η Κίνα

Η Κίνα αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ' αυτόν που εκτιμούσαν παλαιότερα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αναφέρει έκθεση του Πενταγώνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η Κίνα διέθετε «περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές τον Μάιο του 2023» και ετοιμάζεται να αποκτήσει «πιθανόν περισσότερες από 1.000 έως το 2030», αναφέρει η ετήσια έκθεση για την «κινεζική στρατιωτική ισχύ», η οποία εκπονήθηκε με εντολή του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Ετοιμάζεται να ξεπεράσει ορισμένες από τις προγενέστερες προβλέψεις μας», τονίζει.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης την εικόνα ενός κινεζικού στρατού σε πλήρη ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό, που ενισχύεται όλο και περισσότερο στη διεθνή σκηνή - ασκώντας κυρίως πίεση στην Ταϊβάν.

Τα στοιχεία για τις κεφαλές μένουν προφανώς τα ίδια σε σχέση με προηγούμενη έκθεση του Πενταγώνου το 2021, αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας επιμένει στο γεγονός ότι οι Κινέζοι «ετοιμάζονται να ξεπεράσουν τις προβλέψεις μας».

«Δεν προσπαθούμε να υπαινιχθούμε πολύ μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την κατεύθυνση που δείχνουν να παίρνουν, αλλά υπαινισσόμαστε ότι κοντεύουν να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προβλέψεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Κι αυτό «εγείρει σ' εμάς πολλές ανησυχίες», πρόσθεσε.

Κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει «περισσότερη διαφάνεια» στο θέμα, καθώς η Κίνα αρνείται να κοινοποιήσει πληροφορίες στις ΗΠΑ για το οπλοστάσιό της.

Εκφοβισμός

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι το Πεκίνο επιδιώκει να βελτιώσει την ικανότητά του να εκτοξεύει τις κεφαλές αυτές - από το έδαφος, από αεροπλάνο ή από υποβρύχιο και «προφανώς ολοκλήρωσε» την κατασκευή των εγκαταστάσεων εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μετρώντας περισσότερα από 300 σιλό συνολικά.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν 3.708 πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία 4.489, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri), που υπολογίζει 410 για την Κίνα.

Την Τρίτη το Πεντάγωνο κατηγόρησε την Κίνα ότι επιδίδεται σε πρωτόγνωρες πράξεις εκφοβισμού στον εναέριο χώρο της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη αυξάνουν τους επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από αμερικανικά αεροσκάφη που είναι σε αποστολή ή εναέρια αναγνώριση.

Ο υφυπουργός Άμυνας για την Ασία 'Ελι Ράτνερ επικαλέστηκε «περισσότερα από 180 περιστατικά» από το φθινόπωρο του 2021, δηλαδή «περισσότερα απ' ό,τι την περασμένη δεκαετία», που μαρτυρούν αυξημένη επιθετικότητα του κινεζικού στρατού.

Οι ΗΠΑ όρισαν την Κίνα ως χώρα που αντιπροσωπεύει την κύρια στρατηγική τους πρόκληση, καθώς είναι «ο μόνος αντίπαλος που έχει τη βούληση και, ολοένα και περισσότερο, την ικανότητα να αλλάξει τη διεθνή τάξη».

Το Πεκίνο κατηγορεί από την πλευρά του την Ουάσινγκτον ότι διεξάγει πολιτική «περιορισμού και περικύκλωσης» κατά της Κίνας.

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον σημαδεύονται από μεγάλη ένταση, ωστόσο οι δύο χώρες ανανέωσαν τον διάλογό τους με διαδοχικές επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο τους τελευταίους μήνες. Η Ουάσινγκτον αποδοκιμάζει το γεγονός ότι το Πεκίνο συνεχίζει να αρνείται την απευθείας επικοινωνία στο ανώτατο επίπεδο των στρατιωτικών ιεραρχιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v