O πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά ρίσκα για τις αγορές πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη χρονιά, υποστηρίζει ανάλυση του Reuters.
Όπως σημειώνεται, ενώ οι ροές αργού πετρελαίου δεν έχουν ακόμα επηρεαστεί, αναλυτές και παρατηρητές της αγοράς βλέπουν δύο σημαντικές επιπτώσεις αν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Πρώτον, οι ΗΠΑ μπορεί να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν αν εμπλακεί στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κάτι που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο την προσφορά αργού στην αγορά.
Δεύτερον, μπορεί να εκτροχιαστεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ για ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών. Μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα αύξανε την παραγωγή αργού από το Ριάντ.
Πώς έχει αντιδράσει ως τώρα η αγορά πετρελαίου;
Η τιμή του πετρελαίου brent κατέγραψε άνοδο 3,5 δολαρίων περίπου στα 89 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ακολούθως, διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών αυτών προτού σκαρφαλώσει ξανά πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε τάνκερ που μετέφεραν ρωσικό αργό πάνω από το πλαφόν που είχε επιβάλλει η G7.
Αναλυτές και στελέχη της αγοράς, οι οποίοι ανέμεναν πιο ισχυρό ράλι, αναγνώρισαν ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από την κρίση του 1973 όταν η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε εμπάργκο στις χώρες που είχαν στηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το οποίο εκτίναξε τις τιμές του αργού.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές της παραγωγής ως το τέλος του 2023, οδηγώντας τις τιμές του αργού πετρελαίου σε υψηλά 10 μηνών στα τέλη Σεπτεμβρίου .
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανέφερε την Πέμπτη ότι η σύγκρουση δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στις προμήθειες αργού πετρελαίου, ενώ ο Ντέιβιντ Γκόλντγουϊν, πρώην ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε διεθνή ενεργειακά θέματα, τόνισε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό των τιμών.
Ο Ρομπ Τουμέλ, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital, δήλωσε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου δύσκολο θα καταγράψουν μεγάλη άνοδο εκτός και αν υπάρξει κάποια διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ , τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο από την οποία περάνει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς.
Ποια θα είναι η επίπτωση της σύγκρουσης στις ιρανικές εξαγωγές;
Παρά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος, αντισταθμίζοντας την περικοπή της παραγωγής κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τη Μόσχα και το Ριάντ.
Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα να ανακοινώσει κάτι για το αν οι ΗΠΑ θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν αν υπάρξουν ενδείξεις ότι η χώρα είχε εμπλοκή στην επίθεση. «Είναι κάτι το οποίο κοιτάμε διαρκώς και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που γίνονται διαθέσιμες για να σφίξουμε τον κλοιό των κυρώσεων» σημείωσε.
Η επιβολή πιο αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν θα οδηγούσε υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να αποφύγει ενόψει των εκλογών του 2024.
Αλλά η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Χελίμα Κροφτ, δήλωσε ότι θα είναι «πιθανότατα δύσκολο» για την κυβέρνηση Μπάιντεν να διατηρήσει αυτό το χαλαρό καθεστώς κυρώσεων, το οποίο έχει επιτρέψει στην παραγωγή του Ιράν να προσεγγίσει τα προ του 2018 επίπεδα.
Άλλοι αναλυτές, ωστόσο, δεν αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα διακινδυνεύσει την πρόκληση διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου. «Δεδομένου ότι δεν μπήκαν στο στόχαστρο οι ροές ρωσικού πετρελαίου στο απόγειο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας δεν αναμένουμε ότι θα περιοριστούν και οι ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές» υπογράμμισαν αναλυτές της Macquarie.
Αναλυτές της FGE ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δύσκολα θα επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις χωρίς να συμφωνήσει πρώτα η Σαουδική Αραβία να αντικαταστήσει τα ιρανικά βαρέλια που θα λείψουν από την αγορά. Για τον λόγο αυτό δεν αναμένουν ότι θα συμβεί.
Τι θα συμβεί με τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ;
Οι ΗΠΑ επιχειρούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει μια προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, στην οποία το βασίλειο θα ομαλοποιήσει τους δεσμούς του με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για μια αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον.
Η Σαουδική Αραβία διαμήνυσε στον Λευκό Οίκο ότι είναι πρόθυμη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους για να βοηθήσει στη διασφάλιση της συμφωνίας, ανέφερε η Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Σαουδική Αραβία βάζει στον πάγο τα σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Πώς έχει αντιδράσει ο ΟΠΕΚ+;
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο CNBC ότι η «η συνοχή του ΟΠΕΚ+ δεν πρόκειται να διαταραχθεί».
«Έχουμε περάσει τα χειρότερα, δεν πιστεύω ότι θα περάσουμε κάποια φοβερή κατάσταση» σημείωσε.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν αντιδρά σπασμωδικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι τρέχουσες τιμές αντανακλούν την πεποίθηση της αγοράς ότι τα ρίσκα από τον πόλεμο δεν είναι πολύ υψηλά.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Μόσχα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η συνεργασία του ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστεί.