Deutsche Bank: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού τύπου 1970

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει πώς μπορούν να επιστρέψουν ξαφνικά τα γεωπολιτικά ρίσκα, προειδοποιούν αναλυτές της Deutsche Bank. Tα διδάγματα από τα λάθη των φορέων άσκησης πολιτικής τη δεκαετία του 1970.

Deutsche Bank: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού τύπου 1970

Η Deutsche Βank προειδοποιεί ότι μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με μια επανάληψη του σταθιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970. 

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει πώς μπορούν να επιστρέψουν ξαφνικά τα γεωπολιτικά ρίσκα, προκαλώντας ένα ακόμα αναπάντεχο σοκ μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην αρχή της δεκαετίας, τονίζουν αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.  

Οι τιμές του αργού πετρελαίου πραγματοποίησαν άλμα 4% τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των συγκρούσεων στο Ισραήλ στην προσφορά αργού. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, η άνοδος του ενεργειακού κόστους είναι μια ακόμα ομοιότητα με τις ομοιότητες με την εποχή της δεκαετίας του 1970, οι οποίες περιλαμβάνουν τον υψηλό πληθωρισμό σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, την αισιοδοξία για το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει, τις απεργίες των εργαζομένων και την αυξανόμενη πιθανότητα να εμφανιστεί το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο τον χειμώνα, όπως συνέβη και το 1971. Το φαινόμενο συνδέεται ιστορικά με υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα. 

Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών και στις επτά χώρες της G7. Το πόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί τις χρηματοοικονομικές αγορές και μια αποσταθεροποίηση των προσδοκιών θα καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια των φορέων άσκησης πολιτικής να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών. 

«Οπότε, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός» υπογραμμίζουν οι Χέρνι Άλλεν και Κάσιντι Έινσγουορθ-Γκρέις σε σημείωμα που δημοσίευσαν τη Δευτέρα.

«Άλλωστε, αν υπάρξει ένα ακόμα σοκ και ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τον στόχο για τρίτη ή ακόμα και για τέταρτη χρονιά, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες θα παραμείνουν κάτω από τον πραγματικό πληθωρισμό» τονίζουν σύμφωνα με το Marketwatch. 

H ιστορία καταδεικνύει ότι το τελευταίο μίλι στη μάχη κατά του πληθωρισμού είναι πάντα το πιο δύσκολο. Ένα από τα βασικά διδάγματα της δεκαετίας του 1970 ήταν ότι ο πληθωρισμός δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στα προγενέστερα επίπεδα μετά το πρώτο πετρελαϊκό σοκ το 1973 και την ύφεση στις ΗΠΑ το 1973-1975 και πήγε ακόμα υψηλότερα μετά το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ το 1979. Τώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από τον στόχο τα δύο τελευταία χρόνια, «μια νέα απότομη άνοδος θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», υποστηρίζουν. 

Για την ώρα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό με βάση την έρευνα της Fed Nέας Υόρκης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, αν και πάνω από τον στόχο του 2%. 

Οι αναλυτές της Deutsche Bank σημειώνουν επίσης ότι η τρέχουσα περίοδος διαφέρει από τη δεκαετία του 1970 σε αρκετά σημεία. Οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό παραμένουν εντυπωσιακά σταθερές, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά που έφτασαν τους τελευταίους 18 μήνες και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπρόσθετα, η αμερικανική οικονομία στηρίζεται λιγότερο στην ενέργεια σε σχέση με το παρελθόν και είναι λιγότερο ευάλωτη σε ένα ενεργειακό σοκ σαν αυτό της δεκαετίας του 1970. 

Ακόμα και έτσι, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός, προειδοποιούν οι αναλυτές. Ένα από τα λάθη της δεκαετίας του 1970 είναι ότι υπήρξε πολύ γρήγορα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το οποίο συνέβαλε στην επανεμφάνιση του πληθωρισμού, τονίζουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v