DW: Κολλημένος με την εξουσία ο Αλ Σίσι στην Αίγυπτο

Ο πρόεδρος της χώρας εξήγγειλε πρόωρες εκλογές, αλλά ο λαός, οικονομικά εξουθενωμένος, είναι δυσαρεστημένος και ζητά αλλαγή. Η αντιπολίτευση είναι φιμωμένη, η δημοκρατία ανύπαρκτη.

DW: Κολλημένος με την εξουσία ο Αλ Σίσι στην Αίγυπτο

Γέμισαν με προεκλογικές αφίσες του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι οι δρόμοι στην Αίγυπτο, λίγο μετά την εξαγγελία του ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα γίνουν κανονικά το 2024, αλλά από 10 έως 12 Δεκεμβρίου.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο 68χρονος Αλ Σίσι θα παραμείνει στην εξουσία παρά το ότι άλλοι 7 υποψήφιοι ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν κι εκείνοι, με την ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων να λήγει στις 14 Οκτωβρίου.

Αυτοί που θα είχαν τις περισσότερες ελπίδες είναι ο Αχμέντ Αλταντάβι, πρώην επικεφαλής του αριστερού κόμματος Αλ Καράμα (Αξιοπρέπεια) και η Γκαμέλα Ισμαΐλ, πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος Αλ Ντοστούρ (Σύνταγμα). Αλλά οι υποστηρικτές τους αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, και στην περίπτωση του Αλταντάβι βρίσκονται υπό κράτηση με την κατηγορία ότι συμμετέχουν σε τρομοκρατική ομάδα και ότι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Οικονομική ανέχεια

«Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτές οι εκλογές θα είναι διαφορετικές από εκείνες του 2018», δήλωσε στην DW η Αλίς Γκόουβερ, διευθύντρια Γεωπολιτικής και Ασφάλειας της εταιρείας Συμβούλων Azure Strategy με έδρα το Λονδίνο. Στις εκλογές του 2018 ο Aλ Σίσι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα, κέρδισε με ποσοστό 97% και με αντίπαλο έναν συνασπισμό αντίπαλων δυνάμεων, μετά την απόφαση τεσσάρων υποψηφίων της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν λόγω απειλών και εκφοβισμού.

Το 2019 ο Αιγύπτιος πρόεδρος εδραίωσε τη δύναμή του μετά από τροποποίηση του Συντάγματος, που του δίνει πλέον τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα και για τρίτη φορά. Ο Τίμοθι Ε. Κάλντας, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ταχρίρ για την πολιτική της Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι η επίσπευση των εκλογών έχει να κάνει με τη μεγάλη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Αλ Σίσι και στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών.

«Μετά από μια δεκαετία επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου, κακουχιών, κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των Αιγυπτίων, η επιθυμία για πολιτική αλλαγή είναι ιδιαίτερα έντονη σε πολλούς ανθρώπους στην Αίγυπτο και ειλικρινά και για πολλούς εταίρους της Αιγύπτου, αίφνης χωρών του Κόλπου, που έχουν κάνει σαφές, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, ότι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που διοικείται η Αίγυπτος. Οι δυτικοί εταίροι της Αιγύπτου δεν είναι αρκετά επικριτικοί. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στο εσωτερικό και διεθνώς, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την ηγεσία της Αιγύπτου».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v