Γιατί διεύρυνση και μετανάστευση διχάζουν τους 27 της ΕΕ

Στη Γρανάδα της Ισπανίας βρίσκεται όλη η Ευρώπη. Έχουν προσκληθεί οι ηγέτες 47 ευρωπαϊκών χωρών, οι 27 της ΕΕ και άλλοι 20 από χώρες που ελπίζουν σε μελλοντική ένταξη ή ειδική σχέση. Κρίσιμη Παρασκευή για δυο πολύ ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα συνοχής.

Γιατί διεύρυνση και μετανάστευση διχάζουν τους 27 της ΕΕ

Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ένωσης, μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ, που ξεκίνησε πριν ακριβώς ένα χρόνο και έχει στόχο την προώθηση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Συμμετέχει όλη η Ευρώπη από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δηλαδή την Ισλανδία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, μέχρι την Τουρκία και το Μονακό και φυσικά όλα τα Βαλκάνια. Η συνεδρίαση της Παρασκευής αφορά αποκλειστικά τους 27 ηγέτες της ΕΕ, πρόκειται για μια άτυπη σύνοδο, στην οποία ναι μεν δεν θα ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο θα ξεκινήσουν συζητήσεις σε πολύ κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, που επηρεάζουν ή και απειλούν την συνοχή και τη λειτουργία της Ένωσης.

Κατανομή των βαρών στα μεταναστευτικό

Πέρα από τα κλασικά θέματα που συζητούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές συνόδους των τελευταίων ετών, όπως η ασφάλεια, η αντιμετώπιση κρίσεων και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση που θα συζητηθούν, η αυριανή σύνοδος θα επικεντρωθεί σε δύο πολύ ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα που διχάζουν σήμερα την ΕΕ, την διεύρυνση και την μετανάστευση.

Σε σχέση με την διεύρυνση, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο αν η ΕΕ θα προχωρήσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και ενδεχομένως τη Γεωργία, ώστε να προετοιμαστούν οι τελικές αποφάσεις στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τη μετανάστευση ο στόχος είναι η εμπλοκή όλων των κρατών-μελών στη διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων, ώστε το βάρος των πιέσεων να μην πέφτει μόνο στις λεγόμενες χώρες της πρώτης γραμμής, στα παράλια της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v