Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Επιχείρηση καθησυχασμού συμμάχων, «δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία»

Σε ομαδική κλήση συμμετείχε πληθώρα Δυτικών ηγετών. Προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να σκορπίσει τους φόβους που προκάλεσε το «κόψιμο» των $6 δισ. προς το Κίεβο για να περάσει το νομοσχέδιο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μπάιντεν: Επιχείρηση καθησυχασμού συμμάχων, «δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδόθηκε σε μπαράζ τηλεφωνημάτων με τους συμμάχους του προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες που προκάλεσε το «κόψιμο» βοήθειας 6 δισ. δολαρίων ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και να αποφευχθεί το ομοσπονδιακό shutdown.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον Πολωνό πρόεδρο Aντρέι Ντούντα, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην ομαδική κλήση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε το Σάββατο το βραχυπρόθεσμο μέτρο για τη χρηματοδότηση που ψήφισε το Κογκρέσο ώστε να παραμείνει ανοιχτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι τις 17 Νοεμβρίου — σε αντάλλαγμα προς τους διαφωνούντες Ρεπουμπλικανούς, όμως, δεν συμπεριλήφθηκε η πρόσθετη βοήθεια για το Κίεβο. Η κίνηση αποτέλσε πλήγμα τόσο για τον Μπάιντεν όσο και για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον παρακαλώντας προσωπικά να συνεχιστεί η βοήθεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι αναμένει από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να κρατήσει τον λόγο του και να εξασφαλίσει την έγκριση βοήθειας προς την Ουκρανία, με ξεχωριστό νόμο. Αλλά η νέα βοήθεια δεν είναι βέβαιη. Ο Μακάρθι, που βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής, πρότεινε τη σύνδεση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας με αντιμεταναστευτικά μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, στα οποία αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v