Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία-μαμούθ $3,5 δισ. για την αεράμυνα υπέγραψαν Γερμανία-Ισραήλ

Το Βερολίνο ενέκρινε την Πέμπτη την αγορά ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Arrow-23 από το Τελ Αβίβ. Είναι, χωρίς υπερβολή, μια ιστορική ημέρα για τα έθνη μας, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΑΜ, Μπόρις Πιστόριους.

Συμφωνία-μαμούθ $3,5 δισ. για την αεράμυνα υπέγραψαν Γερμανία-Ισραήλ
O Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους

Η Γερμανία και το Ισραήλ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία αεράμυνας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη. Η πρώτη οικονομία της Ευρώπης θα λάβει την αντιπυραυλική ασπίδα Arrow-3 το 2025 και η αγορά έρχεται στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Η Γερμανία – η οποία επανεξοπλίζεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενέκρινε την Πέμπτη την αγορά από το Ισραήλ ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Arrow-23, μια «ιστορική» συμφωνία που θα συμβάλει επίσης στην ασφάλεια του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. AFP. Το σύστημα τύπου Arrow – του οποίου η παράδοση πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2025 – «θα προετοιμάσει τη γερμανική αεράμυνα για το μέλλον», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (φωτ.) κατά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας στο Βερολίνο με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ιωάβ Γκάλαντ.

«Είναι, χωρίς υπερβολή, μια ιστορική ημέρα για τα έθνη μας», τόνισε ο Πιστόριους. Το Ισραήλ παρουσίασε αυτή τη σύμβαση – αξίας 3,5 δισ. δολαρίων – ως «τη μεγαλύτερη που έχει υπογραφεί ποτέ», στο πλαίσιο που η αμυντική βιομηχανία στο Ισραήλ αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας. Αυτή η συμφωνία είναι «συναισθηματική για κάθε Εβραίο», στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα «μόλις 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και «την τραγωδία του Ολοκαυτώματος», δήλωσε από την πλευρά του ο Gallant.

Αυτό το όπλο έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από αυτό του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot και του συστήματος IRIS-T που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τη Γερμανία. Το Βερολίνο σχεδιάζει να προσθέσει τη συσκευή Arrow σε αυτά τα δύο συστήματα για να πετύχει τον στόχο του να δημιουργήσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα.

Μέχρι σήμερα, 19 χώρες έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία Sky Shield, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, η οποία υπέγραψε την επιστολή προθέσεων. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει την Πολωνία, την Ιταλία ή τη Γαλλία, οι οποίες προτρέπουν για μια άλλη στρατηγική και βιομηχανική προσέγγιση, βασισμένη στον ευρωπαϊκό εξοπλισμό. Το Παρίσι, για παράδειγμα, δεν συμφώνησε στην αγορά όπλων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα και να διαθέσει ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων για νέες στρατιωτικές αγορές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v