Ισραήλ: Σαρδάμ η «πυρηνική απειλή» Νετανιάχου κατά Ιράν

Σε γλωσσικό ολίσθημα αποδίδει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού τις δηλώσεις του περί πυρηνικής απειλής προς το Ιράν, και μάλιστα από το βήμα του ΟΗΕ. Η πρόοδος των ισραηλινο-αραβικών σχέσεων και το παλαιστινιακό «βέτο».

Ισραήλ: Σαρδάμ η «πυρηνική απειλή» Νετανιάχου κατά Ιράν

Το Ιράν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με μια «αξιόπιστη» απειλή, ώστε να εμποδιστεί να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι υπηρεσίες του απέσυραν τις λέξεις «πυρηνική απειλή» που είχε αναφέρει αρχικά.

«Όσο θα είμαι πρωθυπουργός του Ισραήλ, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», υποσχέθηκε ο Νετανιάχου.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνελευση, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «πάνω απ' όλα, το Ιράν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με μια αξιόπιστη πυρηνική απειλή», έκφραση την οποία οι υπηρεσίες του στη συνέχεια απέσυραν. Το κείμενο της ομιλίας ανέφερε «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και όχι "πυρηνική"», διαβεβαίωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, επικαλούμενο «σφάλμα στην ανάγνωση».

«Ο πρωθυπουργός διατηρεί το αρχικό κείμενο της ομιλίας του», πρόσθεσε το γραφείο του.

Κοντά σε ιστορική συμφωνία με τους Αραβες - Το παλαιστινιακό βέτο

Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται «κοντά» σε «ιστορική» συμφωνία, δήλωσε παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ, κρίνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δικαίωμα άσκησης «βέτο» όσον αφορά τις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις.

Υπενθυμίζοντας την εξομάλυνση των σχέσεων με τρίτες αραβικές χώρες το 2020, την οποία χαρακτήρισε «αυγή μιας νέας εποχής», ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «είμαστε κοντά σε μια ακόμη πιο θεαματική πρόοδο, μια ιστορική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας».

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε επίσης πρόσφατα σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η σουνιτική μοναρχία και το εβραϊκό κράτος «πλησιάζουν κάθε μέρα» σε εξομάλυνση των σχέσεών τους.

«Μια τέτοια ειρήνη θα μπορούσε να κάνει πολλά για να δοθεί τέλος στην ισραηλινο-αραβική σύγκρουση, να ενθαρρύνει και άλλες αραβικές χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, να αυξήσει τις δυνατότητες ειρήνης με τους Παλαιστίνιους», υποστήριξε σήμερα ο Νετανιάχου.

Όμως, «δεν πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε στους Παλαιστίνιους δικαίωμα άσκησης βέτο στις νέες ειρηνευτικές συνθήκες με τα αραβικά κράτη», τόνισε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να επωφεληθούν από μια ευρύτερη ειρήνη. Πρέπει να συμμετάσχουν σ' αυτή τη διαδικασία».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε χθες Πέμπτη, επίσης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή χωρίς να ληφθούν υπόψη τα «νόμιμα δικαιώματα» του λαού του, δηλαδή η εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών. «Όσοι νομίζουν ότι μπορεί να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς να απολαμβάνει όλα τα νόμιμα εθνικά δικαιώματά του ο παλαιστινιακός λαός, κάνουν λάθος», κατήγγειλε στην αρχή της ομιλίας του.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v