ΟΗΕ: Ο Ερντογάν καλεί σε αναγνώριση της «Βόρειας Κύπρου»

Κάλεσμα για αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από τη διεθνή κοινότητα. Πυρά Ερντογάν κατά Μενέντεζ και επίθεση... φιλίας στην Ελλάδα. Τι είπε για το Κυπριακό.

ΟΗΕ: Ο Ερντογάν καλεί σε αναγνώριση της «Βόρειας Κύπρου»

Στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» καθώς και να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, όπως αναφέρει ανάρτηση του Anadolu στο Χ.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή».

Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγόρησε το διεθνή θεσμό για την κατάσταση στο νησί και τα τελευταία γεγονότα στην Πύλα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ‘κενή δομή’ τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

«Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο (σ.σ. Πύλα) αποτελούν απόρροια αυτής της κενής θεσμικής δομής (δηλ. του ΣΑ του ΟΗΕ) που δεν εμπνέει πλέον καμία δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη».

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε για άλλη μια φορά το μοντέλο της ομοσπονδίας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος το ψευδοκράτος.

Κυπριακό

«Διανύουμε -είπε- την 60ή επέτειο από την εμφάνιση του Κυπριακού ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντοτε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι λύση δεν μπορεί πλέον να υπάρξει στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή», όπως την αποκάλεσε.

Στη συνέχεια συνέστησε στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, αφού πρώτα την απαξίωσε, να συμπεριφέρεται αμερόληπτα.

«Δεν θέλουμε αυτή η απαξιωμένη δύναμη να χάσει περαιτέρω το γόητρό της στην Κύπρο", είπε και την κάλεσε να συμπεριφέρεται αμερόληπτα.

«Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να τηρεί επιμελώς την αμεροληψία που είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει».

Τα «δικαιώματα» στην Αν. Μεσόγειο

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή, όπου επικρατεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και του δικαίου όλων των μερών. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά και δεν επιτρέπουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικά μας δικαιώματα".

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε και εναντίον της Ευρώπης, κατηγορώντας την για αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία.

"Περιμένουμε από την ΕΕ να εκπληρώσει γρήγορα τις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας, η αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία πρέπει να λάβει τέλος", είπε.

Πυρά κατά Μενέντεζ και επίθεση... φιλίας στην Ελλάδα

Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν φαίνεται να είναι εξοικειωμένος με την Τουρκία, είπε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή ερώτηση για τις επιφυλάξεις του Αμερικανού γερουσιαστή, ο οποίος πιστεύει ότι η Άγκυρα απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος  της Τουρκίας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν είναι εξοικειωμένος και με τον Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε την απάντησή του με μια επίθεση φιλίας προς στην Αθήνα, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι για πολλές δεκαετίες, δεν ήμασταν ποτέ σε αντίπαλα στρατόπεδα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη σχέση της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία με τη στήριξη της χώρας του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως αυτά τα δύο θέματα δεν συνδέονται, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωσή του ότι η Ρωσία και η Δύση είναι εξίσου αξιόπιστες, ενώ εμφανής ήταν η ενόχλησή του όταν ερωτήθηκε για τη φυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα αλλά και του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Γιατί σας ενδιαφέρουν τόσο πολύ; Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Τέτοιες αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο από τη δικαστική εξουσία», υπογράμμισε. Όταν η δημοσιογράφος επέμεινε τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτό, είπε ενοχλημένος:

«Μη με διακόπτετε, δεν έχετε δικαίωμα να με διακόπτετε. Θα με σέβεστε και θα σέβεστε τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v