Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και έναν Τούρκο υπήκοο, κμε την κατηγορία ότι βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις και υποστήριξαν τη Μόσχα στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Οι κυρώσεις, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Reuters, στοχεύουν ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι βοήθησαν στην επισκευή πλοίων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ βοήθησαν στη μεταφορά «αγαθών διπλής χρήσης».
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις στις Margiana Insaat Dis Ticaret και Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, λέγοντας ότι ήταν μεταξύ εκείνων στις οποίες βασίστηκε η Ρωσία για την εισαγωγή «απαραίτητων αγαθών διπλής χρήσηςμ για να επιτρέψει τον απρόκλητο πόλεμό της στην Ουκρανία», μεταδίδει το Reuters. Ανέφερε ότι η πρώτη είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές σε ρωσικές οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή στρατιωτικών drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, ενώ η δεύτερη έχει στείλει αισθητήρες και εργαλεία μέτρησης στη Ρωσία.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως με τις εταιρείες για σχόλια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Denkar Ship Construction για την επισκευή πλοίων εταιρείας που συνδέεται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. H Denkar δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Η κίνηση αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που πλήττουν τη Ρωσία με κυρώσεις σε περισσότερες από 150 οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας.
Η δράση ελήφθη σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όταν το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάσει εκ νέου στις αρχές Οκτωβρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά τα κανάλια ανεφοδιασμού από τη γειτονική Τουρκία, τη Μαύρη Θάλασσα και άλλους εμπορικούς κόμβους παρέμειναν ανοιχτά.
Αρκετοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Wally Adeyemo, έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως μέρος μιας εκστρατείας άσκησης πίεσης για να αποτραπεί οποιαδήποτε τουρκική εταιρεία να βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τους περιορισμούς των ΗΠΑ.
«Τους τελευταίους 18 μήνες, μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με την τουρκική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα και τους ενημερώσαμε για τους σημαντικούς κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με αυτούς που έχουμε επιβάλει κυρώσεις που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την τουρκική κυβέρνηση.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στόχευσε επίσης το ναυπηγείο ID Ship Agency που εδρεύει στην Τουρκία και τον ιδιοκτήτη του Ilker Dogruyol καθώς και τη CTL Limited, αναφέροντας ότι ήταν ενδιάμεσος που αποστέλλει ηλεκτρονικά εξαρτήματα αμερικανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης σε εταιρείες στη Ρωσία.
Οι εταιρείες δεν έκαναν κανένα άμεσο σχόλιο.
Το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων στοχεύει τη βιομηχανική βάση, τον ναυτιλιακό τομέα και τους προμηθευτές τεχνολογίας της Ρωσίας, καθώς και εγκαταστάσεις που παράγουν και επισκευάζουν ρωσικά οπλικά συστήματα.
Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν ήταν η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, η Avtovaz, ενώ ο όμιλος GAZ -ένας άλλος κατασκευαστής αυτοκινήτων- επλήγη με νέο γύρο κυρώσεων. Η Avtovaz αρνήθηκε να σχολιάσει.